Giftet i dina gamla plädar

Jag är så deppig efter att just ha lyssnat på ett avsnitt av Loppmarknadsarkeologerna på Sveriges Radio, där man pratade om yllefiltar. Förr impregnerade man gamla filtar med malmedel för att hålla ohyra borta från dem. De här malmedlen kunde innehålla alla möjliga typer av gifter och i allra värsta fall insektsgiftet DDT, som visat sig vara både cancerogent och rubba vår hormonbalans. I och med en ny miljövårdslag som kom i slutet på 60-talet började man bli mer restriktiva med insektsbehandlingarna och på 70-talet förbjöds DDT. Men tänk så många plädar som behandlats innan dess.

Både hemma hos mig och på landet har jag gamla Tidstrands- och Habofiltar som jag älskar, både för att de är så vackra men också så varma och goa.  De flesta har etiketten kvar och på dem står tydligt att de är behandlade med Mitin för att vara varaktigt maläkta. Jag har visserligen hört tidigare att det här Mitinet innehåller en del onyttigheter men jag har nog inte riktigt fattat förrän jag hörde Olle Stensson, som arbetat med färgning och beredning i textilindustrin i över fyrtio år, berätta hur filtarna dränktes i gift för att riktigt suga åt sig. Enligt honom finns det heller inget sätt att sanera de gamla filtarna, så nu vet jag faktiskt inte om jag vill ha kvar dem längre.

Men om jag gör mig av med dem ska jag i alla fall vara noga med att inte slänga eller bränna dem själv eftersom jag då bara sprider giftet vidare, utan de måste lämnas in på sopstationen som brännbart avfall för att brännas i tillräckligt höga temperaturer för att förgöra giftet. Och allt det vackra. Sorgligt.

Tidstrandsplädar. Bild: Bukowskis

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Hemma hos oss och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Giftet i dina gamla plädar

  1. Stefan Byström skriver:

    Även jag har ett antal såna gamla jättevackra filtar. Jag tänker INTE kasta dom. Jag kollade på Wikipedia, och det låter ju lite betryggande att ”halveringstiden för DDT beräknas till 15 år i jord, 350 dagar i ytvatten och 31 år i grundvatten”. Och vill vi leva giftfritt skulle det nog vara bättre att göra sej av med bilen som man åker iväg till sopstationen med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *