Katja ”Katja of Sweden” Geijer är död

De tråkiga nyheterna fortsätter komma och just nu känns det inte som att år 2017 kommer bli ett dugg mycket bättre än sorgeåret 2016 då alla våra stora musikaliska genier gick ur tiden.

Den här gången är det modedesignern och ikonen Katja Geijer, även känd som Katja of Sweden, som lämnat oss. Katja Geijer startade sitt företag Katja of Sweden på 50-talet och exporterade kläder till USA och Europa, men stor här hemma i Sverige blev hon först efter en succéartad modevisning i Paris på 60-talet, då Ingrid Bergman och Roberto Rosellini satt i publiken.

Katjas kläder kännetecknades av raka linjer i vågade mönster och starka färger och hon samarbetade med stora formgivare som bland annat Carl Johan De Geer, Sven Fristedt och Hans Krondahl. För den som är intresserad finns både FB-gruppen Katja of Sweden och Instagramkontot katja_of_sweden, där man kan beundra Katja Geijers alster. Nedanstående bilder är lånade därifrån.

Katja Geijer blev 97 år gammal.

Den här fantastiska klänningen är från 1972, året jag föddes. Mönstret är ritat av Sven Fristedt. Bild: Kerstin Maripuu

Magic moon av Hans Krondahl, också från 1972. Bild: Kerstin Maripuu

Fantastisk ullklänning från 1960. Bild: Bukowskis

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Vintage och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *