Sveriges porslinsmamma Marianne Westman har somnat in

Idag fick jag höra att den fantastiska formgivaren Marianne Westman har gått ur tiden. Det var i söndags hon somnade in i hemorten Falun, 88 år gammal. Med anledning av det återpublicerar jag ett gammalt inlägg jag skrev om henne för ett par år sedan. Tack för skönheten du gav världen, Marianne!  I morgon ska jag kika upp mot himlen i morgon och se om inte molnen har lite vackrare former.

Hon har kallats Sveriges porslinsmamma. Med dekorer som Mon Amie, Arom och Picknick har Marianne Westman för alltid satt sitt namn på den svenska designhimlen.

Marianne Westman utexaminerades från Konstfacks keramiklinje år 1950 och handplockades direkt till Rörstrands porslinsfabrik, där hon blev kvar i över tjugo år och utvecklades till en av våra främsta kvinnliga formgivare av hushållsporslin.

Det var också för Rörstrand som Marianne Westman kom att skapa flera av sina mest älskade porslinsserier; Mon Amie, som hon sägs ha ritat en regnig midsommarafton redan under tiden hon gick på Konstfack och som producerades av fabriken mellan 1952 och 1987 och Picknick som ritades till H55 och producerades mellan 1956 och 1969. Det sägs också att det var på Marianne Westmans initiativ som Rörstrand började sälja sina porslinsdelar separat, och inte som tidigare bara i hela serier.

Under 50- och 60-talet blomstrade Rörstrands porslinsfabrik, men i början av 70-talet blev tiderna tuffare och 200 anställda blev uppsagda, däribland alla fabrikens formgivare och så även Marianne Westman, trots att hon vid den tidpunkten stod för nästan hälften av fabrikens produktion.

Hon fortsatte dock sin framgångsrika karriär utanför Rörstrand med uppdrag för både Skrufs glasbruk i Småland samt de tyska porslinsfabrikerna Hutschenreuther, Arzberg och Kahla. Förutom glas och porslin har Marianne Westman även formgivit textilier för Westmans textilateljé, ett företag som systern Inga-Lill och brodern Bruno startade år 1952 och som fortfarande finns kvar i Falun där syskonen växte upp.

År 2008, när Marianne Westman fyllde 80 år, nylanserade Rörstrand hennes Mon Amie-dekor, i en modern kollektion skålar, tallrikar och koppar. Även Picknick-mönstret har nylanserats, dock inte som porslin, utan som textilier, genom ett samarbete med Almedahls, 2009.

Idag är Marianne Westmans produkter oerhört populära och även om det finns gott om dem har intresset resulterat i höga priser på andrahandsmarknaden. Cirka 300 kronor får du betala för en Mon Amie-kopp med fat. Den som nöjer sig med att bara titta på Marianne Westmans porslin kan göra det på Rörstrands museum i Lidköping, där det mesta av hennes arbete finns representerat.

Marianne_Westman_och_Picknick_JPG

Marianne Westman

Bukowskis, mon amieMon Amie

Bukowsis picknickPicknick

Bilder: Bukowskis och Rörstrand

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Veckans design och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *