Finaste adventsljusstakarna i retrostil

Första advent i morgon och inget är klart?
Bara lugn, än finns tid för dig som behöver köpa adventsljusstakar. Huvudsaken är väl att de är på plats innan jul?

Många drömmer om Osrams vackra Fantasiljusstake. Tidigare tillskriven Erik Höglund, vilket senare tids efterforskningar visat sig inte stämma. Hur som helst var glädjen stor bland många retronördar när Gnosjö konstsmide häromåret började nytillverka en version, väldigt snarlik den gamla, fast med smidesfot istället för teak.

osram-fantasi

Den såldes för runt 500-lappen, vilket är en bråkdel av andrahandspriset på originalen, vilket passade många plånböcker bra. Men i år tycks den alldeles ha gått upp i rök. Istället finns en ny svart variant, i och för sig också väldigt snygg, men ändå inte riktigt lika fin som den i färg, enligt mig. Prislappen på den ligger på 799 kronor.

osram-fantasi-svartvit

Den som fortsätter tråna efter den färgglada Fantasin får helt enkelt köpa en begagnad. Men då får man vara beredd att öppna plånboken. Just nu finns en på Tradera som redan är uppe i över tvåtusen (!) kronor fast det är över en vecka kvar till auktionen går ut. Här hittar du annonsen.

luma

En annan riktigt designklassiker är den så kallade ljusbuketten från Luma. Runt jul går den också för ganska saftiga summor på Tradera, och just nu finns flera auktioner ute. Här är en som är uppe i nästan sexhundra kronor med  åtta dagar kvar till klubbslag. Och här är en som är uppe i över tusenlappen. Och har man tur kan det stanna på femtonhundra, men det finns de som säljs för både tre- och fyratusen.

Tycker du som jag, att smärtgränsen för vad en advensljusstake får kosta ligger ganska långt under de pengarna finns det ändå mycket fint att köpa. Min absoluta favorit är Sten Bengtssons klassiska luciatåg som nytillverkas av Star trading. Den kostar strax under 600 kronor.

bengsson-luciatag

Men det finns fina stakar som är billigare än så. Ljusstaken Midja för 277 kronor, även den från Star Trading är ett bra exempel.

midja-adventsljusstake

Eller vad sägs om den 50-talsinspirerade ljusstaken Julia från Hemtex för 299 kronor?

julia

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Jul och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *