Ljusstöpning

I söndags hade jag en riktigt härlig dag. Hela dagen hängde jag med min mamma och yngsta dottern på hembygdsgården där vi fick lära oss konsten att stöpa ljus. 

Bara en gång tidigare har jag stöpt ljus men då gick jag nog bara i tredje klass, så minnet av hur man gjorde hade bleknat något, kan man säga. 

Fast det egentligen inte var särskilt avancerat (vi gjorde helt vanliga raka ljus och inte sådana där magnifika tregrenade varianter) utan mest handlade om att doppa och gå runt, runt, så blev jag helt såld på hantverket och började drömma om att starta en liten ljusstöpningsfabrik.  

Men sedan insåg jag att sådan tid som det tar så skulle jag vara tvungen att ta tretusen kronor styck för ljusen om den lilla fabriken skulle gå runt, och det är tveksamt om folk skulle betala, även om de faktiskt blev ganska fina;) 

Jag blev riktigt impad över dotterns tålamod och koncentration. Drygt trettio ljus gjorde hon helt själv, utan minsta hjälp av mig.

Här hänger ljusen på tork i långa rader.


Fikapaus med leverpastejmackor framför öppna spisen. Alltså, hur mysigt!? 

Resultatet – julklappar till hela tjocka släkten! 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Retrojul och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *