Bojesens apa

Den som skulle vilja ha en apa av Kaj Bojesen säg tuppen ja. Jaså, nästan alla? Kunde just tro det. Ja, den är verkligen urcharmig och en riktig designklassiker. Jag har haft en egen i några år nu. Efter lång tids trånande. Det var under en resa till Köpenhamn som jag inte längre kunde stå emot utan köpte mig en raring även om de egentligen är för dyra för min plånbok.

Apans fader Kaj Bojesen föddes 1886 i Köpenhamn och började sin karriär i detaljhandeln, men bytte snart bana och började 1906 som silversmedslärling hos den inte helt okända herr George Jensen. Efter sin utbildning fick han en framgångsrik silversmedskarriär i Paris och Köpenhamn och vann bland annat första pris i Milanotriennalen för sina stilrena Grand Prix-bestick.

På 30-talet upptäckte dock Bojesen tjusningen i att även arbeta i trä och började då designa barnmöbler och leksaker. Den berömda djurserien med bland annat apan i teak och limbaträ, elefanten i ek och hunden i valnöt kom till mellan åren 1934 och 1957. Apan som kommit att bli den mest populära figuren i Bojesens djurserie designade han år 1951 och den blev så populär att den ställdes ut på Victoria och Albert museum i London under början av 50-talet. Bojesen ville aldrig att hans djur skulle se ut som kopior av riktiga djur, utan han la vikten vid att de skulle vara sköna att hålla i. Som en konstnär var hans motto också att linjerna i hans produkter skulle le, vilket han sannerligen lyckades med i sin formgivning av apan.

År 1990 köpte Rosendahl upp produktionen, marknadsföringen och försäljningen av Bojesens apa och hans djurkompisar. Fortfarande tillverkas de för hand, i Danmark, enligt Bojesens ursprungliga instruktioner, och fortfarande är de populära både som leksaker och konst – och inredningsdetaljer. För en nyproducerad, liten apa på 26,5 centimeter får du betala cirka 1 000 kronor, medan den större varianten kostar på 60 centimeter kostar runt 12 000 kronor.

Under årens lopp har flera företag både i England, USA, Japan, Italien och Sverige plagierade den populära apan, och fortfarande säljs oäktingar frekvent på andrahandsmarknaden. För att undvika att bli lurad kolla stämpeln under foten, att proportioner och detaljer stämmer och materialet är det rätta. Känn också efter så att lederna är mjuka och rörliga och att träet inte är strävt. Gamla, äkta originalapor går att köpa på auktion för ungefär samma pris som de nya, men för de riktigt fina exemplaren kan priset gå upp ytterligare tiotusentals kronor.

kopenhamn-1

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *