En diskborste med stil

Har ni tänkt på alla smarta och snygga saker som vi omger oss av dagligen men som vi bara tar för givna? Diskborsten Jordan 1230 är exempel på en sådan. Bakom det som idag är en självklarhet, men faktiskt en gång i tiden var en revolutionerande produkt, står A&E design och Tom Ahlström och Hans Erich. De båda vännerna och kollegorna tillverkade diskborsten för norska Jordan A/S 1974 och idag drygt fyrtio år senare har diskborsten tillverkats i över 66 miljoner(!) exemplar och tillverkas fortfarande! Men inte nog med det, nästan alla moderna diskborstar som säljs i handeln i dag är i själva verket plagiat av den finfina Jordan-borsten. Innan den kom fanns nämligen inte någon fiffig skrapa i framkant eller krok att hänga upp borsten med.

Jag intervjuade Hans Erich en gång och fick höra om vilket gediget researcharbete som ligger bakom alla A&E designs produkter. Inför formgivningen av diskborsten satte de ihop en referensgrupp av husmödrar som de intervjuade grundligt och testade både grepp och vinklar på. Tacka sjutton för att det blir bra och funktionell design i slutänden om man verkligen bryr sig om dem som ska använda produkten.

Så nästa gång du sätter händerna i diskbaljan tänk på hur snygg och genomtänkt den är, din diskborste. Och kanske blir det lite roligare att diska, när du vet att du gör det ihop med en designikon.

jordan-1230-rod

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Design, Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *