Ullas fina alster

Ingen har väl kunnat undgå de färgsprakande, lekfulla retrotextilierna signerade Ullas? Surfa in på Tradera och du finner en uppsjö av paradhanddukar, dukar, grytvantar och väggbonader med det välbekanta namnet i ena hörnet. Bakom de fem bokstäverna står formgivaren Ulla Scheuer, född 1936 i Göteborg. S:et i Ullas stod inledningsvis för Svensson, och efter att hon gift till sig namnet Scheuer följde bokstaven S av naturliga skäl med.

Efter att Ulla Scheuer avslutat Högre konstindustriella skolan 1958 började hon sin karriär på Mölnlycke mönsterateljé. Efter bara ett år lämnade hon företaget för att hon fick det första av sina två barn. Hon återvände aldrig utan sökte istället lyckan som frilansande formgivare, vilket hon försörjde sig som ända fram till skilsmässan i slutet av 70-talet. Då var hon istället tvungen att söka sig ifrån konstnärskapet till andra typer av anställningar för en stadigare inkomstkälla.

Jag har haft mejlkontakt med Ullas son Peter som berättat att Ulla aldrig upplevde att motiv var något hon sökte efter, utan de bara ”bubblade upp” för henne. Förutom alla kökstextilier har Ulla även designat tygböcker till spädbarn, kalsonger/trosor med motiv och en vikvägg. Det sägs också att det var Ulla som ritade Sveriges första julstrumpa.

Peter berättade också att hans mamma mestadels satt hon hemma vid köksbordet och gjorde sina mönster och att sönerna ibland fick hjälpa till att fylla i färger på hennes teckningar. Eftersom hon hade barnen hemma tyckte hon inte att hon kunde åka runt och sälja sina alster, utan när hon hade ett par färdiga motiv bjöd hon i stället hem representanter för de textiltryckerier som hon arbetade för att se om det fanns något som intresserade dem. Stildukar var det företag som tryckte flest av hennes bonader, men även Ikea har haft hennes mönster i sitt sortiment.

Efter sin död 2009 har Ullas textilier bara blivit mer och mer eftertraktade. Men det är inte bara i Sverige de är populära. Hon är av de mest samlade textilformgivarna i Japan och hennes alster finns även representerade i en japansk bok om nordisk design.

Ullas

Den här fina paradhandduken hänger i mammas och pappas stuga på landet. Är den inte söt?

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Textilier och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *