Ylleskatter från Tidstrand

När jag var liten hade min farmor och farfar flera fina blå Tidstandfiltar i bäddsoffan på landet. När vi fick ta över stugan fanns filtarna kvar men det dröjde inte länge innan mössen tog sig in och bet hål i de vackra filtarna. Det är många år sedan nu men sedan dess har jag drömt om ett par nya. Priserna på de populära alstren från Tidstand har dock skjutit i höjden så snåljåpen i mig har väntat på dagen då jag skulle ramla på dem på loppis. Den dagen kom tyvärr aldrig, men för en tid sedan hittade jag dem ändå till ett förhållandevis bra pris och fint skick i min favoritbutik Retro- och designbutiken i Sumpan och då kunde jag inte låta bli att slå till.

Mina plädar heter Snark och är formgivna av Viola Gråstens. Vanligtvis är det hennes alster som lyfts fram när man pratar om Tidstrand men Kerstin Albrektsson, Christina Westman och designprinsen Sigvard Bernadotte är exempel på andra formgivare som också gjort filtar för den kända yllefabriken i Dalarna.

Tidstrands yllefabriker eller Falu Yllefabrik, som den hette från början, grundades redan år 1896 av Axel Ludvig Tidstrand. Han föddes 1871 i Tidavad i Västergötland och började arbeta inom textilindustrin vid unga år, först som lappare vid ett ullspinneri, sedan som kardare, spinnare och slutligen spinnmästare. Vid 21 års ålder startade han en yllefabrik i Hedemora tillsammans med en kompanjon, men han fortsatte drömma om något eget större och köpte därför så småningom ett av vattenfallen i Sågmyra där han kunde bygga sin egen yllefabrik.
 Första fabriken bestod av en sats kardmaskiner, en spinnstol och sex arbetare som anställdes, men snart blev fabriken för trång och byggdes ut. I omgångar växte verksamheten, vars produktion var inriktad på filtar, plädar, överkast, biltyger, tyger, vadmal och garn, och under glansperioden runt 1950 var det en av de största yllefabrikerna i Europa med närmre 1 000 anställda.

År 1948 avled Axel Ludvig Tidstrand och verksamheten övertogs av sönerna Sven och Ragnar. Så småningom blev Svens dotter Ann-Charlotte VD, men förutsättningarna för textilindustrin i Sverige blev sämre och år 1976 tvingades Tidstrands yllefabriker att lägga ned. I dag driver företag som Lager 157, Scorett och Bubbelroom sin verksamhet i fabrikens gamla lokaler, men Tidstrands fina filtar går fortfarande att hitta på antikbutiker, auktioner och loppisar runt om i Sverige. Om du vill titta men inte köpa, kan ortens lilla museum om yllefabriken vara väl värt ett besök i sommar.

Tidstrand filt

Plädar från Tidstrand. Bild: Bukowskis

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *