Här är de nygamla inredningstrenderna

Igår var det återigen dags för invigningen av den årliga Formexmässan- Nordens största fackmässa för design och inredning.

Fel forum för en retronörd kanske ni tänker, men nyheter och trender är ju faktiskt inte alltid så nya och fräscha som man tror, utan många gånger influenser från förr som bara återkommer i annorlunda skepnad och nya kombinationer.

Och igår när Elin Fredberg, som tagit över vd-posten Svenska moderådet efter Lotta Ahlvar, stod på scenen och spådde fyra stora kommande trender i inredningssverige kände jag mig som retronörd faktiskt hetare än någonsin.

Här är min korta retrofierade sammanfattning av Elins trendspaning:

Geometri. Geometriska former kommer stort, i både möbler och mindre inredningsobjekt. Trenden har sin grund i modernismen men formerna är nu lite lenare, mjukare och varmare.

Pythagoras

Pythagorasmönster av Sven Markelius. Det geometriska mönstret hetare än någonsin. Bild: Lauritz

Höga och låga material. Återbrukstanken och DIY-trenden har ändrat vår syn på material. Trenden framöver blir att alltmer blanda. Vi kommer se olika typer av träslag tillsammans men även metaller ihop med sten, glas eller plast.

Armas hutri

Skulptur av Armas Hutri. Trendig fortfarande 50 år efter att den gjorts. Bild: Bukowskis

Autencitet. Hållbarhetstrenden växer. Det blir allt viktigare att hitta tillbaka till sina rötter. Det traditionellt kvinnliga hantverket får sig en välförtjänt uppsving. Gränserna mellan inne och ute suddas ut, vi tar in naturen i inredningen och tar med inredningen ut. Trä i alla former ökar. Plasten byts ut till förmån för kork.

Tråg

Charmiga trätråg. Bild: Bukowskis

Memphis blues. Vi välkomnar influenser från Memphisgruppens 80-talskarakteristiska inredningsstil med starka signalfärger och humoristiska inslag. Rubrikens blues står i det här fallet för den blå färgen, som fortsätter trenda.

Memphis-Milano_Movement

Ett 80-talsvardagsrum inrett med Memphisgruppens möbelkonst, hetare än någonsin. Bild: Zanone

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Formex och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *