Bästa tipsen att få ugnen och spisen ren

Igår skulle sonen göra varm choklad och glömde lägga en träslev över kastrullen när han kokade mjölken så på ett ögonblick kokade den över och brände fast så in i bomben på plattan. 

– Här har du att köra lite husmorsknep på, hojtade han till mig och gick sedan och satte sig framför brasan. 

Egentligen borde jag slagit näven i bordet och sagt åt honom att ta hand om sin fastbrändhet mjölk själv men eftersom jag tycker att det är så in i vassen roligt att göra under med mina husmorsknep så la jag det jag höll på med åt sidan och högg tag i problemet.

Jag började med att ta fram bikarbonat och pudra på, hällde sedan på 12 % ättika, lät det spraka och fräsa en stund och gick sedan på med en fuktig trasa. De inbrända rester som inte gick bort gnodde jag med en lätt fuktad sockerbit. 

Glömde att ta en förebild, men här stor blev skillnaden före och efter sockerbiten.

   
När jag ändå höll på att gno på spisen tänkte jag att jag även skulle ta tag i ugnen. Det var välbehövligt vill jag lova!  

Bästa sättet att få rent en ugn tycker jag är att spraya såpalösning, sätta ugnen på 150 grader och låta det verka i någon timme. När ugnen sedan har svalnat går det lätt att torka rent. En djup form med ättika, ugnen på 50 grader i en timme funkar också fint.

Glaset däremot kan vara lite knepigare. Prova att göra en pasta av bikarbonat och vatten, gno in och låt verka. Eller gå på med sockerbitar även här.   

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Husmorstips och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *