Bästa ljushacksen till jul

Varje år har min äldsta dotter som tradition att åka hem till sin goda vän Viktor och stöpa ljus med hans familj. En väldigt fin tradition, tycker jag, eftersom det betyder att jag varje år får hem en rejäl trave hemstöpta juleljus! 

Förutom att ljusen är fantastiskt vackra är de också gigantiska och räcker i en evigheter. Himla bra, eftersom det tänds en hel del ljus hemma hos oss i dessa juletider. 

För er som måste hålla till godo med Ikealjus (psst, vi har sådana också) så har jag ett himla fiffigt knep för att få dem att räcka lite längre. Det och några till nödvändiga ljushacks som kan vara bra att känna till i jul har jag samlat i en lista här nedanför. 
Fin tredje advent till er alla!

1. Trött på att åka skytteltrafik till och från Ikea hela julhelgen för att ljusen inte räcker? Lägg dem en stund i frysen (eller ute om det är riktigt kallt) innan du tänder dem så brinner de långsammare och räcker längre. 

2. Passar inte ljuset i staken du vill använda? Stoppa ned den nedre delen av ljuset i varmt vatten en kort stund så krymper det i omkrets. 

3. Spara alla ljusstumpar och gör ljuslyktor av. Bryt av den svarta veken. Smält ner ljusen i ett vattenbad. Plocka ur de gamla vekarna. Häll ljusmassan i en gammal urtvättad konserv- eller glasburk. Sätt i en ny veke, låt torka och använd. 

  Lyckliga jag som får njuta av dotterns vackert hemgjorda stearinljus! 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Husmorstips och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *