Borsta flourfritt – om du vill! 

Det händer att jag gör inlägg som hamnar utanför mitt retro-område. men gör jag det handlar det ofta om miljövänliga husmorsknep, ekologisk matlagning, och annat som handlar om ett giftfritt leverne.

Den här gången tänkte jag skriva om flourfri tandkräm. Inte som ett tips eller uppmaning att använda det utan som en reflektion på ett blogginlägg från en annan bloggande mamma vars inlägg om flourtandkräm fått stor viral spridning.

Varför inlägger fick så stor uppmärksamhet tror jag beror på att det innehöll en bild på en barnmun, så illa angripen av karies att det gjorde ont i kroppen att titta på den. Bilden kom, enligt bloggen, från en tandläkares Facebook-sida med en uppmaningen till föräldrar att använda flourtandkräm till sina barn (underförstått: annars kan det gå så här!)

Jag kommer inte att gå in i någon diskussion kring fluorets vara eller icke vara. Det enda jag vill kommentera är bilden. Jag har nämligen själv sett barnmunnar som den på bilden i verkligheten när jag jobbade som skolsköterska och VET att förklaringen är långt ifrån så enkel som lite flourtandkräm. Det finns många, många bakomliggande orsaker och förklaringar till att ett barn får så dålig munhälsa som barnet på bilden och det tycker jag är jätteviktigt att informera om!

Jag tror att det enda en sådan bild med tillhörande uppmaning gör annars är att skapa oro och skrämma föräldrar till en handling som de kanske i grunden inte står för.

Jag tror på att delge människor den kunskap och forskning vi har tillgång till men sedan vara öppna för individuellt ansvar och individuella val. Jag tror också att vi måste vara på det klara med att våra myndigheter och verk inte har svaret på allt, att forskningen hela tiden går framåt och att sanningar kan ikullkastas

Hur jag själv gör? Jo, vi borstar mestadels tänderna utan flour här hemma. Och hittills har inget av de fyra barnen fått något hål i sina tänder. Inte heller jag. Men om det beror på tandkrämen, salivens kvalitet eller det faktum att vi inte dricker juice till frukost och bara äter snask på helgen, det vet jag inte. Inte min tandläkare heller.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Vardagsliv och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *