Sveriges galnaste hotell (som barnen garanterat kommer gilla)!

Äntligen är semestern här! Det blir semester på hemmaplan för oss i år. Kanske någon liten resa inom Sverige, men vart vet jag inte. Vid det här laget har ni säkert upptäckt att jag är ett fan av ”back to basic”. Ju enklare och närmre naturen desto lyckligare blir jag. Det gäller semesterbostäder allra minst. Och har jag lärt mig något genom åren så är det att barnen definitivt inte bryr sig det minsta om hur många stjärnor ett hotell har, snarare tvärtom.

Så för den som vill ha tips på några riktigt sköna och galna semesterboenden utan någon som helst lyx och flärd, som barnen garanterat kommer älska, så har jag rotat fram åtta stycken här. Kanske blir det något av dem för oss. Eller så tar vi bara tältet och slår upp vid en sjö någonstans. Vi får se. Det är ju det som är så ljuvligt med semestern, att man kan ta dagen som den kommer.

1. Hotell Hackspett

Tretton meter upp, i Vasaparkens ståtligaste ek i centrala Västerås hänger hotellrummet Hackspett med en 120 cm säng, kokmöjligheter och en veranda med milsvid utsikt. Upp- och nerhissad från hotellrummet blir du i en sele. Hotellet har öppet april till oktober.

Pris: Från cirka 1500 kronor/person i dubbelrum.

Boka på: visitvasteras.se

Hackspett

2. Sala silvergruva

155 meter under jord, i slutet av en av de slingrande gruvorterna och omgiven av stora bergsrum och vattenfyllda schakt ligger gruvsviten, sviten som hamnat på listor världen över som ett av världens mest galna hotellrum. Guidad tur i gruvan och frukost serverad av gruvdrängen ingår. Behöver ni kontakt med omvärlden går det att få via kommunikationsradio. Upp- och nerstigning sker med hjälp av personal.

Pris: 4 890 kronor för två personer.

Boka på: salasilvergruva.se

Sala

3. Trollstubben och svamparna Norrqvarn

Konstnären Sören Niklasson har skapat de sötaste sagostugorna i form av svampar och stubbar för små trollungar och deras föräldrar. Från två upp till åtta personer kan bo i stugorna som också är utrustade med kylskåp och vattenkokare.

Pris: 1090 kronor för lilla stubben där ni får plats tre personer och 1 490 kronor för den stora, där ni kan bo fem. Stora svampen för upp till åtta personer kostar 1990 kronor och lillsvampen för upp till fyra personer kostar 1690.

Boka på: norrqvarn.se

Stubbe

Svamp

4. Utter Inn

Från Östra hamnen i Västerås avgår båten som tar dig ut till Hotell Utter Inn, som ligger i Västerås skärgård. På den 25 kvm stora flytbryggan finns möjlighet till sol och bad, men när natten faller är det dags att klättra ner till sovrummet tre meter under vattenytan och med panoramafönster åt tre väderstreck. Inget för dig med klaustrofobi. Hotellet är öppet mellan april och oktober.

Pris: Från cirka 1500 kronor/person i dubbelrum.

Boka på: visitvasteras.se

Utter Inn

Utter Inn 2

5. Kolarbyns vandrarhem

Sveriges mest primitiva vandrarhem skryter STF Kolarbyn om att vara. Här finns varken elektricitet eller rinnande vatten. Du somnar gott  på britsen med fårskinn framför den sprakande eldstaden och vaknar upp till vacker fågelsång. Behöver du mat drar du upp din egen fisk ur sjön, och behöver du eld får du hugga din egen ved.

Pris: Bädd: från 450:- /vuxen och från 225:- /barn

Boka på: svenskaturistforeningen.se

Kolarkojor

Foto: Mikaela Larm

6. Islanna trähushotell

Mitt i naturen vid Hornborgasjön ligger trädhushotellen Sjunde Himlen och Andrum sex och en halv meter upp i ekarna. Inbäddad i lövverket somnar du gott till vinden som sjunger och vaggar dig till ro. Frukosten med varmt hällgräddat bröd, hissas upp i korg till balkongen.

Pris: Andrum kostar 1.950 kronor  för 2 personer och Sjunde Himlen kostar 2.590 kronor för 2 personer. Extrabädd för barn 3-11 år kostar 350 kronor, extrabädd för barn från 12 år kostar 450 kronor.

Boka på: islanna.com

7. Hätteboda vildmarkscamping

Tyst, lugnt och ensligt, omgiven av milsvida skogar, vid den klara källsjön till Mien, ligger Sveriges sydligaste vildmarkscamping. Här bor du utan el och vatten i ett harmoniskt samspel med djur och natur.

Pris: Mellan 140-190 kronor per husvagn/tält/husbil och dag för familj med barn under 16 år.

Boka på: vildmarkscamping.se

8. Tree hotel

Vid Luleälven, drygt sju mil från Luleås flygplats och fyra mil uppströms Boden ligger Treehotel som erbjuder en unik boendeupplevelse med modernt designade trädrum mitt i en orörd natur. Här kan du lämna den tidsstyrda vardagen, njuta av stillheten och hämta ny kraft i en spännande och annorlunda miljö.

Pris: Från cirka 4700 kronor.

Boka på: treehotel.se

Treehotel 2

 

Sugna på något annat boende? HÄR hittar ni Sveriges bästa retrohotell!

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Resa och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *