Bästa flädersaften

Idag var det äntligen dags att göra den årliga flädersaften. Fast det var sjukt varmt att stå vid spisen just idag är jag så glad över att göra vår egen saft. Vi har ett stort fläderträd på landet och i år var det verkligen ingen brist på blommor så om jag hinner så gör jag nog några liter till nästa helg.

Jag har ett jättebra och enkelt recept på flädersaft, men i år tänkte jag göra det ännu bättre och enklare genom att ta bort citronsyran och istället frysa saften. Är det någon som har erfarenhet av att göra saft utan konserveringsmedel av något slag? Berätta gärna! Hur fryser ni den? Hur länge håller den?

Så här gör jag:

50 blomklasar

4 kg ekologiskt socker

4 ekologiska citroner

4 påsar citronsyra

Skölj blommorna och lägg i en hink. Skiva ner citronerna. Koka 8 liter vatten och blanda i sockret, (om du vill använda citronsyra häll i även den) häll sockervattnet över blommorna. Låt stå i cirka fyra dagar. Sila och häll över i väl rengjorda flaskor. Saft utan citronsyra måste hällas upp i halvfulla PET-flaskor och frysas.

Å, längtar redan efter nästa helg då vi ska dricka vår nygjorda fläderblomssaft.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Mat, Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *