Test: Kan du ditt 70-tal?

Har vi några 70-talister här på bloggen idag? Eller kanske ännu hellre 50- eller 60-talister. Idag är det nämligen för en gångs skull en fördel att inte vara purung. För idag ska vi testa hur väl du minns ditt 70-tal. Plättlätt, tänker du. Och visst, kanske det är svårt att glömma det storblommiga kaklet i badrummet, men kommer du lika väl ihåg detaljerna? Som vad du hade på fötterna och vad som serverades till middag i 70-talshemmet?

Låt oss se!  

1.Vi klädde oss gärna i plysch, manchester och jeans, i starka färger och med mycket mönster. Men vilket av följande plagg drog vi inte på oss under 70-talet

1. Utsvängda byxor

X. Ballongkjol

2. Slimmade skjortor

 

2. Plattåskor i all ära, men det fanns några andra typiska 70-talspjuck som både kvinnor, män och barn kunde ha, och som passade till det mesta. Vilka?

1. Träskor

X. Cowboyboots

2. Ballerinaskor

 

3. På fredagskvällen lagade vi gärna mat tillsammans och umgicks med vänner och familj, men vilken av följande maträtter åt vi inte på 70-talet?

1. Sushi

X. Kyckling i lergryta

2. Hawaiikassler

 

4. En fin fredagsmiddag krävde en fin efterrätt. Vilken av följande efterrätter var given på 70-talsbordet?

1. Konserverade päronhalvor med After eight.

X. Pannacotta

2. Kladdkaka

 

5. Vi lyssnade mycket på musik. Disco, progg och punk var populära musikgenrer, och både svensk och utländsk musik gick hem i stugorna. Men vilket av följande band hörde man inte någon spela under 70-talet?

1. Sex Pistols

X. Bee Gees

2. Wham!

 

6. Vi kurade gärna ner oss i plyschsoffan för att titta på tv. Tv-serier var populära men vilken av följande tv-serie tittade vi inte på under 70-talet?

1. Dallas

X. M.A.S.H

2. Familjen Macahan

 

7. Vi gick mycket på bio, eftersom utbudet på tv kanske inte var det bästa. Många stora filmer hade sina premiärer under 70-talet. Men vilken av följande hade inte det?

1. Gudfadern

X. Goldfinger

2. Hajen

 

8. I slutet av 70-talet dyker en ny företeelse upp i butikerna. Vilken?

1. Röda prislappar

X. Streckkoder

2. Reklamskyltar

 

9. Under 70-talet infördes en spännande, svensk sommarnyhet, vilken?

1. Sommartid

X. Fem veckors semester.

2. Nio veckors sommarlov

 

10. 70-talet var ett politiskt årtionde och många bar sina åsikter på kläderna. Vilken slogan stod inte tryckt på våra t-shirts?

1. Spola kröken

X. Atomkraft, nej tack!

2. Rör inte min kompis

 

Rätt svar: x, 1, 1, 1, 2, 1, x, x, x, 2

0–3 RÄTT
Du är antagligen född på 80- eller 90-talet. 70-talet är ett decennium som du har noll koll på. Du har bara sett de fula kläderna och hört den tragiska musiken på någon dålig film någon gång och har svårt att skilja dem från de hemska kläderna och den dåliga musiken som fanns på 50- och 60-talet. Stenålder som stenålder liksom.

4–6 RÄTT
Kanske är du född i slutet på 70-talet så dina minnesbilder är lite för svaga, eller så har du förträngt ditt härliga 70-tal av andra orsaker. Hoppa upp i manchesterfåtöljen, sätt på ABBA på Spotify, blunda och se om det inte kommer tillbaka till dig.

7–10 RÄTT
Du minns och du sörjer ditt 70-tal! Antagligen har du kvar din gamla skivspelare och brassar gärna loss på Björn Skifs eller Baccara samtidigt som du förbereder för kvällens fondue. Kanske har du rotat fram din gamla Bumling från förrådet och låter Ikeas Skopan-fåtöljer pryda ditt vardagsrum. Kolla ordentligt i garderober också så kanske du hittar dina gamla V-jeans och kaftankoftan.

Lars_Jacob_et_al_&_fashions_in_San_Diego_1971

 

Bild: Wikimedia

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Test och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *