Finaste sommarpresenten

Tänk så glatt överraskad Jag blev idag när det plötsligt ringde på dörren och det utanför stod en budkille med en sommarpresent till mig från en av mina uppdragsgivare. Och det var verkligen inte vilken sommarpresent som helst utan en Mon Amie-kanna av Marianne Westman för Rörstrand!

Det jag blev mest glad över var nog faktiskt inte kannan i sig (även om den är fantastiskt fin och jag dessutom behövde en sådan) utan att de verkligen ansträngt sig för att hitta något som passade just mig. Kärlek!

Nu längtar jag bara efter att få servera saft och iste ur min nya dyrgrip. Fast i midsommar tror jag faktiskt att den ska få tjäna som vas istället för kanna. Kan ni se framför er hur vackert det kommer bli?

För den som är nyfiken på Mon Amie-serien och formgivaren Marianne Westman berättar jag mer här nedanför:

Hon har kallats Sveriges porslinsmamma. Med dekorer som Mon Amie, Arom och Picknick har Marianne Westman för alltid satt sitt namn i den svenska designhistorien.

Marianne Westman utexaminerades från Konstfacks keramiklinje år 1950 och handplockades direkt till Rörstrands porslinsfabrik, där hon blev kvar i över tjugo år och utvecklades till en av våra främsta kvinnliga formgivare av hushållsporslin.

Det var också för Rörstrand som Marianne Westman kom att skapa flera av sina mest älskade porslinsserier; Mon Amie, som hon sägs ha ritat en regnig midsommarafton redan under tiden hon gick på Konstfack och som producerades av fabriken mellan 1952 och 1987 och Picknick som ritades till H55 och producerades mellan 1956 och 1969. Det sägs också att det var på Marianne Westmans initiativ som Rörstrand började sälja sina porslinsdelar separat, och inte som tidigare bara i hela serier.

Under 50- och 60-talet blomstrade Rörstrands porslinsfabrik, men i början av 70-talet blev tiderna tuffare och 200 anställda blev uppsagda, däribland alla fabrikens formgivare, så även Marianne Westman, trots att hon vid den tidpunkten stod för nästan hälften av fabrikens produktion.

Hon fortsatte dock sin framgångsrika karriär utanför Rörstrand med uppdrag för både Skrufs glasbruk i Småland samt de tyska porslinsfabrikerna Hutschenreuther, Arzberg och Kahla. Förutom glas och porslin har Marianne Westman även formgivit textilier för Westmans textilateljé, ett företag som hon startade redan år 1952 tillsammans med systern Inga-Lill och som fortfarande finns kvar i Falun där systrarna växte upp.

År 2008, när Marianne Westman fyllde 80 år, nylanserade Rörstrand hennes Mon Amie-dekor, i en modern kollektion skålar, tallrikar och koppar. Även Picknick-mönstret har nylanserats, dock inte som porslin, utan som textilier, genom ett samarbete med Almedahls, 2009.

Idag är Marianne Westmans produkter oerhört populära och även om det finns gott om dem har intresset resulterat i höga priser på andrahandsmarknaden. Cirka 300 kronor får du betala för en Mon Amie-kopp med fat. Den som nöjer sig med att bara titta på Marianne Westmans porslin kan göra det på Rörstrands museum i Lidköping, där det mesta av hennes arbete finns representerat.

Marianne_Westman

 

Bild: Rörstrand

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Design och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *