Veckans designklassiker: Bumlingen

IMG_0322

För er som är nya här på Retromania kan jag berätta att jag varje vecka brukar presentera en designklassiker eller formgivare för er. Har ni något speciell favorit som ni vill veta lite mer om så hojta gärna till. Den här veckan tänkte jag att vi skulle titta lite närmre på Bumlingen.

Vem minns inte denna hemtrevliga lampa från 70-talets stilmedvetna hem? Det var den svenska formgivaren K. Anders Pehrson som stod bakom Bumlingsuccén. Han föddes i Göteborg den 19 september 1912. Efter sin ingenjörsexamen 1952, blev han anställd som designchef vid AB Philips, där han arbetade fram till 1964 då han blev chef, ägare och konstnärlig ledare för belysningsföretaget Ateljé Lyktan i Åhus, ett företag som inriktade sig mot lamptillverkning för offentliga miljöer, kyrkor och designmedvetna hem. Under Anders Pehrsons ledning fick det gamla företaget från 1934 ett rejält uppsving med en mer storskalig och internationell inriktning än tidigare, bland annat genom designklassikern Bumling som han formgav 1968.

Den första, stora, gröna, och då ännu odöpta pendellampan fick sitt namn under belysningsmässan i Göteborg 1968, då en vän till Anders Pehrson utbrast: ”Det var mig en stor bumling!” när han för första gången fick se den.

Lampan lanserades i en mängd olika färger och sex olika storlekar: 190, 250, 300, 400, 485 och 600 mm och den blev en omedelbar och stor succé både i Sverige och utomlands. Så stor att Ateljé Lyktan snart fick ta hjälp med tillverkningen av externa producenter för att hålla nere väntetiderna på de beställda lamporna.

Under 70-talet utvecklades Bumlingen till en hel produktfamilj med bords-, vägg-, golv- och olika typer av pendelbumlingar som i dag är populära objekt på andrahandsmarknaden. Flera andra modeller som formgavs av Anders Pehrsons under hans tid på Ateljé Lyktan har också blivit designklassiker. Knubbling och Tuben är två av de mest välkända exemplen.

Fortfarande tillverkar Ateljé Lyktan sin designikon i 400 och 600-modellen med skärm i borstad aluminium, röd eller vit lack. Dessutom kommer varje år en limited edition i årets färg. En nyproducerad Bumling kostar mellan 4 500 – 5 000 kronor medan du på Blocket kan få en gammal  från tiden då det begav sig för mellan 1 500 – 2 000 kronor.

Mässfavorit Bumling bumling_miljobild

Bild: Ateljé Lyktan

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Veckans design och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *