”Jag har blivit dumpad, men vill ha kvar mina möbler!”

I frågespalten ”Fråga Helén” svarar jag på kluriga frågor om hem, inredning och retroprylar. Välkomna att skicka in frågor till mig på helen.bjurberg@live.se eller ställ dem i kommentarsfältet här nedanför. Men var beredd på att jag inte lindar in svaren i bomull. Här kommer en fråga från ”Dumpad 83:a:

 

Hej!

Min sambo har helt oväntat lämnat mig efter tio år, för en tjej på jobbet. Nu när jag hämtat mig från den värsta chocken kan jag se vissa fördelar med att bli av med karln. Vad jag däremot har svårare att se positivt på är att jag i och med separationen förlorar hälften av det möblemang som framförallt jag ägnat stor möda åt att införskaffa. Som du förstår består vårt hem inte av några Ikea-prylar utan antikviteter som jag inhandlat på auktioner både i Sverige men också utomlands. Alltså saker som är omöjliga att ersätta. Jag är förtvivlad över detta, vad ska jag göra?

/Dumpad 83:a

Kära Dumpad 83:a!

Först och främst, grattis till ditt nya singelliv! Män eller kvinnor som hastigt och lustigt (ursäkta ordvalet) lämnar sin respektive för någon annan är inget att ha. Om man nu skulle haft valet att kunna behålla dem, vill säga. Beträffande ditt möblemang måste jag däremot beklaga. Jag är ju ingen jurist, men vet att sambolagen är ytterst tydlig med att bohaget ska delas lika, utan hänsyn tas till att en av parterna är dum i huvudet. Vad du kan göra är att erbjuda honom pengar mot att du får behålla möblerna. Då har han ju möjlighet att gå till någon lågpriskedja och köpa sig lite slit-och-släng-möbler att matcha sitt beteende med. Har han minsta samvete i kroppen (vilket han i och för sig inte verkar ha) borde han acceptera dealen.

Lycka till!

/Helén

Fråga Helén

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Fråga Helén och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *