Jag har slutat tvätta mig

Nej, jag har alltså inte slutat tvätta mig, som i att inte göra mig ren längre. Bara slutat tvätta håret. Fast inte riktigt så heller. Jag har bara slutat använda schampo. Och vilket lyft det blivit både för min frisyr och mitt välbefinnande.

Det kallas balsammetoden (eller no poo-metoden) och det där kan andra förklara mycket bättre än jag så googla om du är nyfiken. I kort betyder det att du byter ut ditt schampo mot bara balsam (eller bikarbonat, ägg, honung, nässlor eller något annat. Googla, som sagt)

Innan jag började med balsammetoden hade jag konstant problem med min hårbotten, den var torr, kliade jämt och var mjällig. Men så läste jag om att sulfaterna som finns i många schampon torkar ut hårbotten och rubbar PH-balansen och genom att byta schampo och balsam mot bara balsam (som också innehåller rengörande ämnen) så blev jag av med problemet samtidigt som håret blev ännu renare än tidigare (eftersom huden slutar producera fett som motreaktion mot den torra hårbotten).

Tänk att man bara gör vissa saker av gammal vana, trots att det inte alls funkar, och hur bra det kan bli om man bara vågar testa något nytt.

Nu går jag och funderar på om det skulle bli lika bra om vi slutade städa här hemma? Tänk om det visar sig att det var själva städandet som gör att det blir skitigt och att det blir renare bara av att vi slutar anstränga oss. Jag måste verkligen testa om det funkar. Jag börjar redan nu. Utvärderingen kommer, om någon månad eller två. Fin söndag på er, retromanians!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Vardagsliv och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Jag har slutat tvätta mig

  1. Sofia skriver:

    Åh! Tror du att det fungerar även för färgat hår? Är sugen på att testa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *