Veckans husmorstips: Töj ut nya vårskorna

Finns det något härligare än att byta ut vinterkängorna mot vårskor och ta första promenaden i vårsolen med knastrande grus under dina fötter?

I helgen hittade jag ”nya” vårskor till delar av familjen. Second hand naturligtvis. Just nu passar skorna superbra, men ungarnas fötter växer ju så att det knakar om dem så jag är beredd på att de börjar klagar över för trånga skor redan nästa vecka.

Då finns några knep på hur man kan töja ut klämmande skor så att de passar ett litet tag till. En fördel är om skorna är gjorda av läder men det kan funka även med andra material.

Gör så här:

Fyll upp ett par fryspåsar upp till hälften med vatten och knyt en rejäl knut högst upp. Stoppa ner påsarna längst fram i skon där klämrisken är som störst. Lägg sedan in skorna i frysen. När vattnet fryser till is expanderar det som bekant och skon töjs ut. När du tar ut skon ur frysen låter du den bara stå framme en stund så att isen smälter innan du tar ur påsarna och börjar använda dina numera perfekt passande skor:)

Ett annat bra ”skouttöjarknep” som går lite snabbare är att fukta ner skorna rejält med handsprit och sedan ta dem på dig. Blöta skor har en förmåga att forma sig efter foten, men eftersom sprit torkar fortare än vatten riskerar du inte att skon blir ful eller förstörd såsom den skulle bli om den dränktes i vatten.

Skor

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Husmorstips och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *