Påskpynta med gott samvete!

Hörni kompisar, vi måste prata om det här med påskpynt. Ja, jag vet att det är himla fint med fjädrar! För att inte tala om hur mycket nostalgi det är med de där färggranna, fluffiga vipporna. Men vad jag vet är det fortfarande så illa att det knappt finns några syntetiska fjädrar alls i handeln utan de fjädrar som finns att köpa kommer från utlandet där de ofta blivit plockade av fåglar som både levt och slaktats under hemska förhållanden. Det vill vi inte stödja, eller hur!

Nej, det går faktiskt precis lika bra att pynta riset djurvänligt. Vik fint hyllpapper, gör rosetter av vackra band, knyt dit söta bitar av retrotyg … bara fantasin sätter stopp för hur vackert ditt påskris kan bli i år! Själv ska jag bara ha mina nyfyndade småägg i riset i år (10 stycken små dekorationsägg som blev mina för en femma på loppisen i lördags) Det kommer att bli grymt snyggt!

Och när vi ändå är i gång med snygga och djurvänliga ris kan vi också färga äggen naturligt. Massor av saker du har hemma i din kyl och frys ger ifrån sig vackra färger; blåbär, rödlök, rödbetor, gurkmeja, kaffe. Blanda den ingrediens du vill färga med i vatten, en skvätt vitvinsvinäger och lite salt (för att färgen ska fästa ordentligt). Koka sedan ägget i vattnet, eller/och låt det ligga och dra i det (ju längre desto starkare färg). Det blir superfint!

Men förutom att färga mina ägg så här ska jag måla några få i klassiska porslinsdekorer. Det har nämligen blivit något av en tradition att göra (och till det finns det ju faktiskt ekologiska, giftfria vattenfärger).

Men sedan får det faktiskt räcka med påskpyssel och påskpynt för min del. Resten av påsken ska jag bara vila! Och det tänker jag också göra med gott samvete!

Ägg

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Påsk och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *