Rapport från Antikmässan 2015

I går var det dags för vernissage på årets Antikmässa i Stockholm, den 38:de i ordningen. Retromania var där och spanade trender och mässfavoriter bland 250 spännande utställare.

IMG_8832Text: Helén Bjurberg Bild: Angelica Söderberg

Tiotusentals människor från hela landet besöker varje år den stora Antikmässan i Älvsjö. Här finns något för alla, vare sig man gillar retroprylar, vintagekläder, designklassiker, allmogemöbler eller konst – och allt är till salu. Dessutom bjuds det på ett gediget program med spännande föreläsningar, om allt från mode och mattor till porslin och rostfritt stål. Men mässan är också ett forum för människor som delar intresset för äldre möbler och saker att träffas, se och lära om antikviteter, eller bara få sig en härlig nostalgitripp.

Vilka är då de största trenderna i antiksvängen?

Även om trenderna i antikvärlden inte är så tydliga går de till stor del hand i hand med övriga inredningsvärlden, så inte helt förvånande går vi även här mer och mer mot kvalitet och hållbarhet. Vi ser mindre plast och mer gedigna material. Som bekant håller vi på att lämna den ljusa, stilrena, minimalistiska trenden, men också den kalla, industriella. Nu strävar vi istället efter ombonade hem. Vi vill ha mer värme och färg än tidigare. Gärna också en blandning av olika tidsåldrar, stilar och material. Textilier och tavlor, som legat i malpåse länge, åker fram igen och de ljusa möblerna byts mot sådana av mörkare träslag.

Vad saknas på mässan?

Den som bara är ute efter plastartiklar och popart kommer kanske tycka att det är lite tunnsått med grejer. Vintagekläder finns det inte heller mängder av, även om det börjar bli mer. Men annars finns det faktiskt något för de allra flesta.

Vilka klipp går att göra på antikmässan?

Antikmässan är inte rätt ställe för att göra klipp. Utställarna vet vad sakerna är värda och det finns gott om köpare så det finns ingen anledning att rea ut något. Men ett klipp behöver ju inte handla om ett lågt pris, utan kan lika gärna vara en ovanlig pjäs eller något du känner mycket för. Och handlar du med hjärtat blir det sällan fel. Ett gott råd är att inte tveka för länge om du hittar något du verkligen gillar. Det kommer många internationella köpare till Antikmässan som har stort intresse för svenska antikviteter och gott om pengar i plånboken, så innan du vet ordet av kan den keramikfigur du förälskat dig hjälplöst i ha flyttat till Japan.

Vad är årets måste i antiksvängen?

En tavla, skulle jag säga. Konsten kommer tillbaka med stormsteg och du kan välja, vraka och blanda hur mycket du vill bland motiv och ramar. Det är personlighet som gäller. Vill du ha en möbel istället, satsa på något litet, sobert och elegant med unicitet. Jugendstil blir mer och mer populär, men även kitschigt 80-tal. För den som vill vara före sin tid har jag ett hett tips. En fågel vid namn Pontus Silfverstolpe viskade nämligen i mitt öra att mahogny är träslaget som kommer härnäst!

Och tvärtom, vad vill vi slippa se?

Bersåporslin. Det är väldigt fint, men enough is enough.

Vad tar jag med mig hem från mässan?

Samlingen med flaskvaserna Koristepullo av Nanny still för Rihimäki från Nordlings antik. Den har jag trånat efter bra länge nu. Och det är inte så att jag skulle nöja mig med en eller två, utan just precis så här många vill jag ha! Nanny still

Mina tre mässfavoriter

Mässfavorit BumlingBumlingar ha vi ju sett förut. Men en turkos! Ja, jag blev faktiskt lite kär hos Lasette antik och design.

Mässfavorit GrasshopperDet är ju så här man ska ha Greta Grossmans gräshoppor, tre stycken på rad! Hos Sjöström Antik.

FyrenFyren av Oivo Toikka för Notsjö. Vad säger man? Sjukt fin känns som en rejäl underdrift. På Nordlings antik finns de raringarna.

Mer inspiration

PistillinoPistillino, vägglampan hos Lasette antik och design, var bara en av alla de italienska lamporna jag ville ta med mig hem.

Antikmässa 1Härlig tavelvägg hos Konst & kuriosa från Dalarna.

Antikmässa 2Råmå design antikt hade en färgsprakande monter med många guldkorn.

ModernityLampan hos Modernity gick inte av för hackor.

Antikmässan 9Läckert i Nordlings antiks monter. Årets tema var ”Uppdukat”, och vem skulle inte vilja duka upp på det här bordet?

Antikmässa 3Smakfullt hos Sjöström antik.

Antikmässa 4Pris för Årets monter fick Thunérs. ”Självsäker, rak och tydlig monter där klassiska antikviteter kommer till sin rätt i en genialiskt enkel form. Här får starka personligheter tala för sig själva och därmed nå fram till framtidens publik”.

Pierre ForsellFantastiska Pierre Forsell.

Antikmässa 5Den här lampan och tavlan skulle gärna få flytta hem till mig.

Antikmässa 6Vaser av Martin Medbo hos Modernity.

Antikmässa 7Modernitys läckra monter med fantastisk mosaiktavla av Einar Forseth.

Antikmässan mingelMed ömma fötter och fulla av intryck säger fotograf Angelica Söderberg (i sin nya vintageklännning som hon köpt på mässan) och jag tack och hej för idag! Du som har möjlighet ska verkligen ta en sväng förbi Antikmässan 2015. Den är väl värd ett besök.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Antikmässan och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *