String-nyheter

Nytt år, ny stringhylla? Ja varför inte. Nu finns i alla fall helt nya och fräscha färger på den smäckra pockethyllan, för den som är sugen att piffa upp i hemmet. En blå en en grön nyhet släpps nu i februari och de kostar strax under tusenlappen. Den som vill veta mer om Stringhyllan och dess skapare Nils och Kajsa Strinning kan läsa nedan, i den lilla artikeln från Aftonbladet Härligt hemma:

Vem känner inte till String, paret Strinnings älskade hyllsystem och för många 50-talet personiferat? Men visste du att Europas mest sålda hylla är inspirerad av ett diskställ?

Nils och Kajsa Strinning, båda arkitekter och formgivare, ritade den populära hyllan till en tävling som anordnades av Bonniers folkbibliotek 1949, i ett försök att få fram en billig, enkel och lättmonterad hylla som skulle få folk att köpa fler böcker. Stringhyllan vann och paret omförhandlade prissumman på ett tusen kronor till en royalty på 25 öre per sålt hyllplan, något som visade sig vara ett smart drag.

Inspirationen till sitt populära tävlingsbidrag hade Kajsa och Nils fått från det diskställ av plastbeklädda metalltrådar som de ritat under tiden de studerade på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. En idé som de senare sålde till Arne Lydmar, grundare av företaget Elfa.

Efter vinsten fortsatte paret Strinning att utveckla sin stringhylla och skapade även bord, stolar och lampor i samma modell. 1954 kom de på idén att ge hyllan en gavel i plexiglas. Den dyra tillverkningen gjorde dock att plexiglashyllan fick ett högre pris som gjorde den mindre attraktiv och tillverkningen fick läggas ner efter några år. Idag är denna typ av hylla den mest attraktiva på andrahandsmarknaden.

Paret Strinning fortsatte att formge många år efter Stringhyllans entré, men lyckades aldrig mer nå samma framgång som med Elfa och String. I dag nyproduceras hyllan med både metalltråd- och plexiglasgavlar, men fortfarande är de gamla modellerna de mest eftertraktade. Se upp för de många kopiorna bara. Lättast skiljer du äkta från oäkta genom den lilla pappersetiketten på hyllplanets undersida.
String_2014_pocket_bla

Den nya koboltblå stinghyllan är snygg …

String_2014_Pocket_gronMen jag föredrar den mildare gröna.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Nyheter och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *