Bruno Mathssons BM65-stol, för avancerad för sin tid.

Titt som tätt dyker det upp frågor från er läsare i bloggen, mejlboxen och på Instagram. Idag tänkte jag dela med mig av en av dem, eftersom jag tror att fler av er kanske är nyfikna.

Hej Helén,
Jag läste Retromanias artikel ”11 designklassiker du måste ha koll på” på Aftonbladet på nätet, Härligt Hemma. Där är en bild på ett superelipsbord med supersnygga röda stolar till. Vad är det för stolar, och var kan jag hitta dem?
Med vänlig hälsning
Lisa

Hej Lisa,
Visst är de snygga! Stolarna heter BM65 och är formgivna av Bruno Mathsson år 1965 (namnet står naturligtvis för Mathssons initialer och året då stolen ritades). Lite rolig bakgrundsinformation om den här stolen är att den inte började tillverkas förrän långt senare eftersom den krävde en alltför avancerad produktionsteknik, som inte var utvecklad på 60-talet. Först 2009, drygt tjugo år efter Mathssons bortgång, hade tekniken kommit så långt att den kunde förverkliga hans vision och stolen kunde presenteras på marknaden. I dag finns den att köpa på exempelvis Länna möbler, Svenssons i Lammhult och Rum 21. Den går att få som i naturfärgad eller svartbetsad ek för cirka 4 500 kronor eller läderklädda för drygt 7 000. De går också att specialbeställa den exempelvis röd som på bilden. Kontakta respektive möbelvaruhus för prisuppgift för det.
Bästa hälsningar
Helén

Superellips

Bild: Bruno Mathsson International

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Design och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *