Snabbkurs i Blocket-hyfs

Nu är jag förbannad! Vi har länge gått i tankarna att byta ut vår bokhylla i vardagsrummet och i går kväll hittade jag ett system på Blocket som föll oss alla i smaken. Så jag mejlade annonsören, fick veta att hyllan fanns kvar och fick de exakta måtten.

Jag mätte väggen, återkopplade till säljaren direkt och skrev att jag ABSOLUT ville ha den, att jag kunde komma och hämta den när helst det passade honom och undrade om vi kunde höras om detaljerna under dagen i dag. Jag lämnade även både mejladress och telefonnummer så att han kunde nå mig om han hade några funderingar.

I morse fick jag en bekräftelse från honom att han mottagit mitt mejl, att jag kunde återkomma under dagen men också att han gärna såg att jag hämtade hyllan redan idag. Javisst, inga problem! Så jag ringde en släkting för att kolla om jag kunde låna hans släp, åkte några mil för att hämta det och skickade sedan ett mess till bokhyllesäljaren för att kolla så att det passade honom att jag kom på en gång. Fem minuter senare får jag svaret: Tyvärr, bokhyllan är såld.

Fast jag kokade av ilska så skrev jag ett vänligt mejl tillbaka:

Hej Björn!

Så tråkigt. Inte bara att bokhyllan hastigt och lustigt blev såld, utan också att du tycks ha missat grundkursen i Blocket-etikett. Som tur är har jag precis skrivit en lista med de viktigaste punkterna för ett acceptabelt köp- och sälj-beteende på Blocket. Bifogar den nedan. Punkt nummer två kan du med fördel läsa lite extra noggrant.

Vänligen Helén

VANLIGASTE BLOCKETMISSARNA– VETT OCH ETIKETT FÖR DIG SOM HANDLAR BEGAGNAT.

 

1. PÅ MED BRILLORNA OCH LÄS
Står det ”prutning undanbedes” i annonsen betyder det typ en snigel på ögat om du ändå försöker pressa ner priset. BVSA är förkortning av uttrycket ”billigare vid snabb affär” och innebär att du måste vara på hugget. Att köpa någonting tre månader efter att annonsen lagts ut är INTE att vara snabb, även om du körde väldigt fort när du tog dig dit.

2. SAGT ÄR SAGT, FÖR BÖVELEN
Det finns en speciell plats i helvetet för folk som säger att de ska komma och köpa och sedan inte gör det. Eller säljare som säger att de ska hålla en pryl och sedan säljer till någon annan. Har du sagt att du kommer för att köpa se då till att släpa häcken över till säljaren så fort som möjligt. Och får du förhinder så meddela dig; mejla, ring, messa, skicka i värsta fallröksignaler – men vad du gör, gå inte själv upp i dem!

3. NEJ, DU KAN INTE BYTA, LÄMNA TILLBAKA ELLER ÅNGRA DIG
Sorry, reklamation och öppet köp gäller INTE vid begagnatköp. Återkommer du till säljaren trettio dagar efter ett köp för att be om pengarna tillbaka eller byta möbeln/prylen mot något du gillar bättre kommer hen antagligen tro att du är i stort behov av akut, psykiatrisk vård – och se till att du får det.

4. FACE IT, FOLK HAR ETT LIV
Hur märkligt det än kan låta finns det människor som tycker att jobb, träning, familj och barn går före Blocketförsäljning. Alltså: hetsa och skäll inte på köpare/säljare som inte omedelbart svarar på ditt mejl eller sms. Ring heller inte mitt i natten och kräv inte att få komma och köpa grejer på julafton! Skaffa dig i stället ett liv du med!

5. VAR SVENSK – HÅLL DISTANS
Känn för Guds skull efter hur stämningen är innan du släpper in ditt barn att börja leka i säljarens vardagsrum, bjuder in dig själv på en kopp kaffe eller frågar om ni kan ta en selfie ihop när ni byter vara/pengar i hallen. De flesta svenskar vill inte bli bästisar bara för att de gör en affär ihop med någon.

6. FÖRVÄXLA INTE BLOCKET MED KROGEN
”Får jag komma över på ett provligg” är inget bra sätt att visa intresse för en säng-annons. Eftersom det är upp till säljaren att avgöra vem hen vill sälja till så är det alltid klokt att bete och uttrycka sig artigt och korrekt. Billiga raggningsrepliker hör inte till ett sådant beteende.

7. DET ÄR DU, INTE SÄLJAREN SOM SKA PRÖJSA
En begagnad produkt köpes ALLTID i befintligt skick, och köparen står ALLTID själv för hemfrakt. Att kräva säljaren på kostnader för släpkärra, budbil eller kemtvätt är därför ALLTID en dålig idé. ALLTID.

8. SKIPPA RUFFEL OCH BÅG
Att beskriva en båt som har ett hål genom skrovet som felfri är inte bara brottsligt, det kan också göra en del intressenter riktigt griniga. Håll dig alltid till sanningen i dina annonser eller var beredd med kaffe och bullar när Hells Angels plötsligt står och knackar på dörren!

9. TASKMÖRTAR GÖRE SIG ICKE BESVÄR
Att sälja Blocketfynd vidare och tjäna sig en hacka är förstås tillåtet. Av respekt för den tidigare, stackars, blåsta ägaren bör du dock vänta någon timme innan du lägger ut annonsen igen, och helst inte höja priset med mer än det femdubbla. Du behöver heller inte meddela ursprungsägaren hur stor förlust hen till slut gjorde. Om du inte är sugen på lite dålig karma förstås.

10. PRUTA MED STIL, ELLER LÅT BLI
Att försöka pruta en gång är okej, under förutsättning att det sker med glimten i ögat och annonsen ej är försedd med text som säger annat (se punkt 1). Att pruta två gånger är bara okej om det dykt upp ny information om prylen/möbeln som sänker värdet på den. Att pruta tre gånger eller fler är inte bara arrogant utan också väldigt tjatigt och bemöts lämpligen med en chockartad prishöjning.

Birgersdotter_1122Bild: Blocket

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Blocket och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Snabbkurs i Blocket-hyfs

  1. Anna skriver:

    Kan tillägga en punkt 11. Kom inte hem till någon tidigare än avtalat. Tex 6.30 på morgonen oanmäld och ring på och försök hämta prylen för att du ”ändå var i stan”… Ej uppskattat.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *