Begagnade klappar

Begagnade julklappar

I måndags morse var jag och Anette Karlberg från Blocket inbjudna till Aftonbladet morgontv för att prata begagnade julklappar. En ny studie som Blocket gjort i samarbete med HUI Researche visar att svenska föräldrar kommer att spendera nära 4 000 kronor på julklappar i år. Detta samtidigt som vi vet att barn i genomsnitt redan har femhundra (!) leksaker! Det tråkigaste tycker jag ändå var att höra att mer än var femte person räknar med att belåna sig för att ha råd. Kan vi inte hjälpas åt att bryta denna konsumtionshets hörni?

Något glädjande som studien visade var att acceptansen för att köpa begagnade julklappar ökar bland svenskarna. Hurra för det, säger jag! I tv-inslaget visade jag upp några av de julklappar jag köpt i år och tipsade om vad jag tycker är bra grejer att köpa second hand. Här kommer lite mer tips för dig som fortfarande har klappar kvar att köpa:

Till tonåringen:

Kläder – Kläder går vanligtvis att fynda superbilligt på andrahandsmarknaden. Det går även att hitta nya modeller för den kräsna tonåringen – många stylister och reklambyråer säljer plagg som varit med på visningar/fotograferingar. Satsar du på kvalitetskläder kan du också många gånger få tillbaka pengarna när du själv tröttnar och vill sälja vidare. Ett annat ett tips för den som känner att den hinner (om inte annat till nästa jul;)) är att köpa en stickad tröja billigt på loppis, repa upp och sticka något nytt och personligt av garnet.

Biljetter/upplevelser – En uppskattad klapp som du kan tjäna stora slantar på att köpa i andrahand är biljetter till en konsert, teater, resa eller upplevelse. Se upp för bluffbiljetter bara!

Till små och mellanstora barn:

Leksaker – satsa på kvalitetsleksaker som lego och/eller träleksaker. Dessa håller bra och har ett högt andrahandsvärde.

Instrument – En rolig och ofta mycket uppskattad present som du kan tjäna många sköna slantar på att köpa begagnat är instrument.

Till make/maka: 

Glas och/eller porslin – En kompletterande del till en glas – och porslinserie är ofta en väldigt uppskattad klapp. Finns inte någon samling? Varför inte påbörja en?

Till kompisen/kollegan/mormor/brorsan:

För de flesta människor är det som det gamla talesättet säger ”tanken som räknas”. Så varför inte ge en välgörenhetsklapp? De flesta välgörenhetsorganisationer erbjuder klappar. Välj själv om dina pengar ska gå till hemlösa i din stad, bekämpa ebolaepidemin i Västafrika, utrotningshotade orangutanger eller en get till en familj i ett u-land

 

Här kan du till exempel hitta dina begagnade klappar:

Blocket, Facebooks säljgrupper, Tradera, Loppis.se, Loppi.se, Citiboard, Saljmarknad.se, Bugmarket.net.

Här kan du till exempel hitta dina välgörenhetsklappar:

Stockholms stadsmission, Svenska kyrkan, Röda Korset, Unicef, Plan, Actionaid, Läkare utan gränser.

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Jul och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *