Veckans design: Breger och hans kanna.

Vi har alla sett den, vattenkannornas vattenkanna, en smäcker behållare, i svart, vitt eller rött, och med en slimmad pip sträckt mot himlen. Den kallas för Bregerkannan, men vem var då Breger, som formgav denna läckra designklassiker?

Carl-Arne Breger, även kallad ”Mister Plast” var en svensk formgivare och industridesigner som blev känd främst för sin formgivning av plastföremål. Han utbildade sig på Konstfack i Stockholm mellan åren 1943-1949 och anställdes av Stig Lindberg på Gustavsbergs porslinsfabrik som mönsterritare, 1953. Han tröttnade dock snart på att rita mönster och började istället att formge sanitetsporslin och plastprodukter, vilket han gjorde med stor framgång.

Kannan var Bregers sista verk för Gustavsberg innan han slutade för att starta sitt eget företag, Breger Design. I februari 1959 presenterades den på marknaden för första gången. Kannan, som var inspirerad av en brännvinsflaska som Bregers mamma hade haft stående bakom gardinen i fönstret under hans uppväxt, hade då tagit Breger 18 månader att utveckla och efter sju olika alternativa utseenden var han till sist nöjd.

Trots att den mottogs väl kom den bara att tillverkas under något år eftersom det snart visade sig att farliga gaser frigjordes vid limningen av kannans delar. Dessutom blev tillverkningen för dyr eftersom den innebar att de två halvorna av kannan skulle limmas ihop, vilket var en svår procedur som ofta misslyckades och gjorde att många kannor fick kasseras.

Trots att hans namn inte är så känt har Breger förutom den populära vattenkannan formgett en mängd andra välbekanta föremål. Bland de mest uppskattade kan nämnas tv-kannan Signatur för Husqvarna, år 1962, glassförpackningen Bigpack, år 1970, bordsmargarinasken Flora, år 1972 och barncykelsadeln Rex, år 1976.

I dag är Bregerkannan ett eftertraktat samlarföremål. Cirka 1 500 kronor får man betala för ett fint exemplar på landets auktioner, jämfört med de 2 kronor och 75 öre den kostade på Domus, då den kom.

Bregerkannan

Bild: Bukowskis

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Design och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *