Utställning om Bengt Berglund – kultstenarnas fader

I dag öppnar en ny utställning om Bengt Berglund på Gustavsbergs porslinsmuseum. Bengt Berglund är skaparen bakom de så kallade kultstenarna, kuber i benporslin med stämplade visdomsord på, som dök upp i under slutet av 60-talet och blev omåttligt populära.

Bengt Berglund föddes 1936. Han hade som mål att bli industridesigner, men efter sin studietid på Konstfack, där han var en av huvudläraren Stig Lindbergs favoritstudenter, blev han istället anställd på Gustavsbergs porslinsfabrik som keramiker och formgivare.

Bent Berglund blev tidigt uppmärksammad för sin personliga och egensinniga stil. Hans alster hade gärna en samhällskritisk touch och humor, men var också ofta inspirerad av havet vid vilket han vuxit upp i Landskrona.

Kultstenarna gjorde han i samarbete med grafikern Bengt Serenander (som för allmänheten blivit mest känd för den animerade sekvensen om solens upp och nergång på tv) under namnet Bengt & Bengt.

Förutom de rena presentstenarna, som det finns ett tjugotal olika av, tillverkades också specialstenar för särskilda utställningar eller jubileum men också rena reklamstenar. Vissa provstenar är stämplade med initialerna BB.

När försäljningssuccén med stenarna började falna förde Bengt och Bengt-duon över konceptet med stämplade citat till restaurangporslin, burkar och underlägg. 1974 avslutades deras samarbete.

Efter femton år på Gustavsberg lämnade Bengt Berglund keramiken, men fortsatte att arbeta som frilansande konstnär vilket han gör än idag. Hans kultstenar börjar återigen bli populära och betingar ett värde av några hundra på nätauktioner. Fortfarande går det att fynda dem på loppis för betydligt mindre.

Utställningen på Gustavsbergs porslinsmuseum pågår till 15/2-15

Bengt Berglund-2KultstenarBild: Hilding Engströmer och Auktionshuset Thelin & Johansson

Texten har tidigare varit publicerad i Aftonbladet, Härligt hemma.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designer och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *