Så får du Blocket-hyfs!

Birgersdotter_1122Bild: Sandra Birgersdotter/Blocket.

Vanligaste Blocketmissarna– vett och etikett för dig som handlar begagnat.

 

Du har satt ut en annons och sitter och väntar i timmar på en intressent som aldrig dyker upp. Sedan åker du själv tvärs över hela stan för att köpa en fåtölj – bara för att upptäcka, när du kommer fram, att den knappt håller ihop. Känns det igen? Ja, det finns många sätt att irritera varandra på när vi köper och säljer i andra hand. Men egentligen är det inte så svårt med vanligt, enkelt Blocket-hyfs. Här är  tipsen som gör att begagnathandeln går som en dans.

 

1. På med brillorna och LÄS

Står det ”prutning undanbedes” i annonsen betyder det typ en snigel på ögat om du ändå försöker pressa ner priset. BVSA är förkortning av uttrycket ”billigare vid snabb affär” och innebär att du måste vara på hugget. Att köpa någonting tre månader efter att annonsen lagts ut är INTE att vara snabb, även om du körde väldigt fort när du tog dig dit.

2. Sagt är sagt, för bövelen

Det finns en speciell plats i helvetet för folk som säger att de ska komma och köpa och sedan inte gör det. Eller säljare som säger att de ska hålla en pryl och sedan säljer till någon annan. Har du sagt att du kommer för att köpa se då till att släpa häcken över till säljaren så fort som möjligt. Och får du förhinder så meddela dig; mejla, ring, messa, skicka i värsta fallröksignaler – men vad du gör, gå inte själv upp i dem!

3. Nej, du kan inte byta, lämna tillbaka eller ångra dig

Sorry, reklamation och öppet köp gäller INTE vid begagnatköp. Återkommer du till säljaren trettio dagar efter ett köp för att be om pengarna tillbaka eller byta möbeln/prylen mot något du gillar bättre kommer hen antagligen tro att du är i stort behov av akut, psykiatrisk vård – och se till att du får det.

4. Face it, folk har ett liv

Hur märkligt det än kan låta finns det människor som tycker att jobb, träning, familj och barn går före Blocketförsäljning. Alltså: hetsa och skäll inte på köpare/säljare som inte omedelbart svarar på ditt mejl eller sms. Ring heller inte mitt i natten och kräv inte att få komma och köpa grejer på julafton! Skaffa dig i stället ett liv du med!

5. Var svensk – håll distans

Känn för Guds skull efter hur stämningen är innan du släpper in ditt barn att börja leka i säljarens vardagsrum, bjuder in dig själv på en kopp kaffe eller frågar om ni kan ta en selfie ihop när ni byter vara/pengar i hallen. De flesta svenskar vill inte bli bästisar bara för att de gör en affär ihop med någon.

6. Förväxla inte Blocket med krogen

Får jag komma över på ett provligg” är inget bra sätt att visa intresse för en säng-annons. Eftersom det är upp till säljaren att avgöra vem hen vill sälja till så är det alltid klokt att bete och uttrycka sig artigt och korrekt. Billiga raggningsrepliker hör inte till ett sådant beteende.

7. Det är DU, inte säljaren som ska pröjsa

En begagnad produkt köpes ALLTID i befintligt skick, och köparen står ALLTID själv för hemfrakt. Att kräva säljaren på kostnader för släpkärra, budbil eller kemtvätt är därför ALLTID en dålig idé. ALLTID.

8. Skippa ruffel och båg

Att beskriva en båt som har ett hål genom skrovet som felfri är inte bara brottsligt, det kan också göra en del intressenter riktigt griniga. Håll dig alltid till sanningen i dina annonser eller var beredd med kaffe och bullar när Hells Angels plötsligt står och knackar på dörren!

9. Taskmörtar göre sig icke besvär

Att sälja Blocketfynd vidare och tjäna sig en hacka är förstås tillåtet. Av respekt för den tidigare, stackars, blåsta ägaren bör du dock vänta någon timme innan du lägger ut annonsen igen, och helst inte höja priset med mer än det femdubbla. Du behöver heller inte meddela ursprungsägaren hur stor förlust hen till slut gjorde. Om du inte är sugen på lite dålig karma förstås.

10. Pruta med stil, eller låt bli

Att försöka pruta en gång är okej, under förutsättning att det sker med glimten i ögat och annonsen ej är försedd med text som säger annat (se punkt 1). Att pruta två gånger är bara okej om det dykt upp ny information om prylen/möbeln som sänker värdet på den. Att pruta tre gånger eller fler är inte bara arrogant utan också väldigt tjatigt och bemöts lämpligen med en chockartad prishöjning.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Lista och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Så får du Blocket-hyfs!

 1. Wanja Weinheimer skriver:

  Kan inte annat än hålla med men vill tillägga följande:

  Att annonsera ut en begagnad vara utan att visa bilder på just det objektet är att jämföra med bedrägeri. Det man vill se är ju den vara man är spekulant på och slitage etc. skall framgå. I princip existerar inte 2 begagnade möbler som ser exakt likadana ut… Dessutom kan man få en faktura av den man stulit bilden från, just saying… Det *är* inte kul att hitta sina egna bilder i andras annonser. Och så en sak till: Ordet bruksslitage. Det säger absolut ingenting: För en så kan det handla om att ytan kanske har en repa eller två, helt enkelt att det syns att föremålet inte är sprillans nytt från fabrik. För någon annan anses ordet försvara saknade delar och kraftiga fanerskador, sådant är inte så kul för den som åkt 50 mil för att hämta.

  Happ, det blir visst en sak till: ”Säljes till högstbjudande”. Blocket är väl ingen auktionssida? Och hur ska jag kunna veta vad du egentligen fått för bud? Nä, skriv ut ett pris, budgivningar finns det andra sidor för.

 2. Kent Wallin skriver:

  Ok att dela på Stockholms största säljesgrupp på Facebook antsr jag 😉

  https://www.facebook.com/groups/109449442426276/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *