Veckans husmorskur: Sänk febern med citron.

Larmrapporterna om hur febernedsättande medel som ibuprofen och paracetaomol kan göra mer skada än nytta duggar tätt. Själv har jag alltid varit väldigt restriktiv med användandet av läkemedel, även receptfria sådana. Vad gäller febersänkande medikament är det kanske egentligen inte så mycket själva tabletten i sig som jag tar avstånd ifrån som själva grejen att sänka febern. Eftersom jag tror att febern gör nytta så känns det inte så klokt att till varje pris få ner den. Feber är sällan farligt och det enda jag brukar vara extremt noga med är att kolla så att inte sjuklingen kräks och är nackstel. I så fall är det blixtsnabbt in till sjukan som gäller eftersom det kan vara tecken på hjärnhinneinflammation.

Min övertygelse är att febern finns till för att skapa ett så otrivsamt klimat som möjligt för bakterier och virus  och om man direkt sänker temperaturen till trivsamma 37 grader så ger man bara bacillerna bästa möjliga chans att jobba på ostört.

Men ibland behöver man kanske av en eller annan anledning ändå sänka febern, och är det en sjukdom som kroppen inte själv kan få bukt med är naturligtvis även mediciner nödvändiga. Men vid vanliga förkylningstillstånd där man ser orsaken till febern brukar jag använda husmorsknep i första hand. Att badda pannan med svala tvättlappar, öppna fönstret och klä sjuklingen i tunn pyjamas och bara lakan istället för täcke är ofta förvånansvärt effektivt. Dessutom har jag ytterligare ett knep som jag tar till ibland, och det är att göra citronomslag att lägga runt vaderna.

Så här gör du:

Pressa ner en citron i 0,5-1 liter ljummet vatten, blöt ner ett bomullstyg och vira runt vaderna på den sjuka. Lägg ett torrt tyg runt. Byt omslag när det torkat. Det brukar göra susen.

Krya på er, retromanians!

Stadprodukter-koket-167434332

 

Bild: Thinkstock

Obs! Jag vill poängtera att du följer husmorskurerna här på eget ansvar. Inga råd du får här ersätter de råd och behandling du kan få av en läkare. Vid bestående eller allvarliga problem – ta kontakt med sjukvården!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Husmorskurer och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *