Test: Känner du igen 1900-talets största svenska formgivare?

Du vet hur Laminofåtöljen ser ut och PH-lampan är en favorit, du känner också till att Bruno Mathson formgivit superelipsbordet och att Sigvard Bernadotte gjort det berömda virrvarr-mönstret. Men vet du hur de ser ut själva, 1900-talets största formgivare? Gör Retromanias test och se om du känner igen ansiktena på våra största svenska designers.

 

1. Han samarbetade mycket med sin fru Kajsa och gjorde en hylla som blev en världssuccé. Men största framgången nådde paret när de kom på idén bakom Elfa-systemet. Mannen på bilden är:

NisseStrinning

1. Bruno Mathsson

x. Nils Strinning

2. Axel Einar Hjort

 

2. Hon har kallats Sveriges porslinsmamma och har formgivit några av Rörstrands mest älskade dekorer. Kvinnan på bilden är:

Marianne_Westman

1. Marianne Westman

x. Lisa Larson

2. Inger Persson

 

3. Han är en av de mest berömda möbelformgivare genom tiderna. Många av hans fåtöljer har fått svenska kvinnonamn. Mannen på bilden är:

Bruno Mathsson
1. Bruno Mathsson

x. Yngve Ekström

2. Stig Lindberg

 

4. Hon är en av våra mest framgångsrika konstnärer och formgivare inom främst glas och keramik. Hon har gjort flera offentliga utsmyckningar, bland annat av T-centralens tunnelbanestation i Stockholm. Kvinnan på bilden är:

Signe-Persson-Melin

1. Anna-Lisa Thomson

x. Signe Persson Melin

2. Lisa Larson

 

 5. År 1999 blev hans stol framröstad till århundradets möbel av Sköna hems läsare. Mannen på bilden är:

19682-1

1. Mats Theselius

x. Carl-Arne Breger

2. Yngve Ekström

 

6. Han är känd för sin mångsidighet och har formgivit produkter i såväl plast som tyg och keramik, men även illustrerat barnböcker. Mannen på bilden är:

Stig Lindberg

1. Bertil Wallien

x. Wilhelm Kåge

2. Stig Lindberg

 

7. Hennes alster har blivit berömda långt utanför Sveriges gränser, särskilt populära är de i Japan. Kvinnan på bilden är:

Lisa Larson

1. Lisa Larson

x. Margareta Hennix

2. Hertha Bengtson

 

8. Han är en av Sveriges mest berömda formgivare som står bakom ett flertal klassiska möbler såsom exempelvis en soffa med ett annat namn för att komma överens. Mannen på bilden är:

 

carlmalmsten-placeholder

1. Gunnar Asplund

x. Axel Einar Hjort

2. Carl Malmsten

 

9. Hon nådde stora framgångar som arkitekt i U.S.A men har också formgivit möbler. Bland annat en känd, trebent golvlampa. Kvinnan på bilden är:

Greta Magnusson Grossman

1. Greta Magnusson Grossman

x. Signe Persson Melin

2. Astrid Sampe

 

10. Han kommer från en väldigt känd familj och har formgivit allt från bruksföremål och porslin till mattor och möbler. Mannen på bilden är:

Sigvard Bernadotet

1. Sigvard Bernadotte

x. Carl-Arne Breger

2.Ralph Lysell

 

 

Rätt svar: X,1,1, X, 2, 2, 1, 2, 1, 1

 

Bilder från String.se, Fiskars, Fritz Hansen, Rörstrands Porslinsmuseum, Swedese, Nationalmuseum/Fototeket, Lisa Larsons arkiv, Stiftelsen Siv och Carl Malmstens minne, Gubi, Livrustkammarens arkiv

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Formgivare och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *