Veckans design: Maud Fredin Fredholm

Den här veckan, i Veckans design ska vi ta oss en titt på fantastiska Maud Fredin Fredholm (texten har tidigare varit publicerad i Aftonbladet Härligt hemma).

Maud Fredin Fredholm är en av Sveriges största textilkonstnärer genom tiderna. På 50-, 60- och 70-talet var hon en av de mest tongivande designerna i Sverige men även i modestäder som London och Paris blev hon ett stort namn. Trots framgångarna är hon ändå något av en doldis för många svenskar.

Hon föddes i Göteborg 1919 och utbildade sig på Slöjdföreningens skola och Konsthögskolan Valand. När utbildningen var avslutad började hon rita inredningstextilier till varuhuset Ferdinand Lundqvist, Göteborgs motsvarighet till NK. Efter det följde mängder av frilansuppdrag och Maud Fredin Fredholm inredde bland annat restauranger, skolor och ålderdomshem med sina färgsprakande textilier. Hon dekorerade även keramik för bland annat Bobergs Fajansfabrik i Gävle.

Maud Fredin Fredholm var nytänkande i färg och form och hade ofta också en överraskande och funktionell sida i sitt arbete. I gardintyget kunde mönstret till en tunika gömma sig, och färdiga mönstermallar till jackor, blusar och klänningar trycktes direkt på metervaran. Men det var inte bara i sitt konstnärskap som Maud Fredin Fredholm var en banbrytare. Trots att det var mycket ovanligt med egenföretagande kvinnor tvekade hon aldrig över att stå på egna ben utan tackade undantagslöst nej till erbjudanden om anställningar och valde att vara sin egen under hela sin karriär.

1945 startade hon sitt eget modeföretag Maud Fredin Fredholm AB i Göteborg och med tiden öppnade hon flera butiker runtom i Sverige och fick agenter, återförsäljare och filialer både i Europa och USA. Maud Fredin Fredholm drev sitt företag framgångsrikt och hade som mest över trettio anställda, men det var vid ritbordet hon trivdes allra bäst. Under flera decennier och ända fram till 1995 gjorde hon årligen två modekollektioner.

Idag är intresset för Maud Fredin Fredholms tyger stort bland retrofantaster och det ökar med tiden som går. Hennes alster finns representerade både på Nationalmuseum i Stockholm och Röhsska museet i Göteborg.

Maud F4Maud F3Maud F2

Bild: Bukowskis

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Formgivare, Veckans design och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *