Helgens containerfynd

Snacka om tajming att jag kom till återvinningsstationen med mina lövsäckar PRECIS när den här raringen höll på att åka i containern! Det är ett av mina bättre containerfynd måste jag säga. Berätta gärna om era containerfynd, här eller på Instagram. Hashtagga med #mittbästacontainerfynd.

Vill ni veta mer om min nya lampa? Läs artikeln nedanför, tidigare publicerad i Aftonbladet, Härligt hemma:

PH-lampan

Ta en ordentlig titt i grannarnas köksfönster och du lär få se PH-lampor över matborden både här och där. Lampan, som blivit ett signum för designintresse och god smak, är också en av världens mest välkända och omtyckta lampor.

PH-lampan är egentligen inte en, utan många olika lampmodeller i en serie, ritad av formgivaren och arkitekten Poul Henningsen. Den vanligaste varianten PH-5, döpt efter sin skapares initialer och skärmens diameter, kom 1958, nära trettio år efter den första PH 3/2.

Poul Henningsen föddes 1894 i Roskilde. Han utbildade sig till en början till murare men övergick sedan till att studera arkitektur. Samtidigt var hans intresse för ljuset stort och parallellt med sina arkitekturstudier påbörjade han sina ihärdiga försök att skapa den perfekta lampan. Det tog honom över tio år av forskning och experimenterande att nå dit och 1925 blev den första PH-lampan klar att visas upp på världsutställningen i Paris.

Modellen sades vara inspirerad av en kopp, en skål och ett fat, staplade på varandra. Men bakom dessa basala former låg också extremt noggranna beräkningar som gav den en unik förmåga att sprida ljus utan att blända.

Lampan gjorde succé på världsutställningen, så stor succé att den belönades med en guldmedalj och såldes i 12 000 exemplar redan första året. Men Henningsen nöjde sig inte med det. Han fortsatte under lång tid att vidareutveckla lampan och ändrade material, färg och storlek på både stommen och skärmarna flera gånger om. Detta gjorde produktionen kostsam, men tillverkaren Louis Poulsen accepterade det, eftersom de anade att de på sikt skulle få igen pengarna. Idag, efter att PH-lampan funnits i produktion i nära nittio år och uppnått en ikonstatus som få designföremål någonsin uppnår, går det att konstatera att detta var ett väldigt klokt beslut.

PH

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *