Veckans design: Yngve Ekströms Lamino

Den här veckan ska vi ta oss en närmre titt på formgivaren Yngve Ekström och hans smäckra fåtölj.

Formgivaren Yngve Ekström är relativt okänd för gemene man. Hans Laminofåtölj är däremot ingen doldis. Med sin enkelhet, sin smäckra form och mjuka linjer har den kommit att bli en av Sveriges mest välkända och älskade möbler som på sin 50-årsdag, 2006, hade sålts i över 250 000 exemplar.

Yngve Ekström föddes och växte upp i Småland, där pappan arbetade på Sveriges äldsta möbelfabrik, Hagafors stolsfabrik. Sin fritid ägnade fadern åt att snida trä, ett intresse och en begåvning som yngsta sonen kom att ärva.

Eftersom pappan dog tidigt fick även Yngve börja arbeta vid fabriken i unga år. Men vid sidan av sitt arbete studerade han konst med inriktning på inredning och i mitten av 40-talet startade han sitt eget möbelföretag, ESE-möbler, tillsammans med sin äldre bror Jerker och kollegan Sven Bertil Sjökvist. Fortfarande idag ligger bröderna Ekströms livsverk kvar i småländska Vaggeryd, men numera under namnet Swedese.

Yngve Ekströms stora genombrott kom 1956 i samband med lanseringen av den nya länstolen Lamino, en fårskinnsklädd fåtölj med stomme av skiktlimmat och formpressat böjträ. Fåtöljen kom till efter år av utvecklingsarbete utifrån föregångarna ”Anders” från 1945 och ”Kurva” från 1953.

Lamino-fåtöljen blev en stor succé när den kom och har behållit sin popularitet genom decennium av starka trendskiften. 1999 röstades den fram som århundradets möbel av tidningen Sköna Hems läsare framför konkurrenter som bland annat Lilla Åland och Pernilla och den ingår i den permanenta utställningen på Victoria & Albert Museum i London.

Lamino har även en lillebror, Laminett, som är en mindre variant av sin betydligt mer kända släkting och år 2006 föddes också en minivariant för barn, den så kallade Lamini. Till stolen hör också en fotpall i samma smäckra formspråk.

På andrahandsmarknaden finns ständigt ett stort intresse för Lamino. Runt 4 000-5 000 kronor får du betala för en begagnad fåtölj och en tusenlapp eller två för fotpallen. Men det är ändå bara cirka hälften av nypriset och pengar du antagligen får tillbaka om du mot förmodan skulle tröttna på din vilstol.

Yngve Ekström och Lamino

Bild: Swedese

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker, Veckans design och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *