”Kopia eller inte kopia – det är frågan”

I frågespalten ”Fråga Helén” svarar jag på kluriga frågor om hem, inredning och retrosprylar. Välkomna att skicka in frågor till mig på helen.bjurberg@live.se eller ställ dem i kommentarsfältet här nedanför. Men var beredd på att jag inte lindar in svaren i bomull. Här kommer en fråga från Lotta:

Hej Helén!

På senare år har det dykt upp en uppsjö av företag som säljer kopior av kända designklassiker. Kopiorna är sjukt bra gjorda men kostar bara en bråkdel av vad originalen kostar. Eftersom jag har en låg inkomst, men väldigt dyr smak har jag sneglat lite på det här alternativet, men samtidigt känns det lite fuskigt. Vad säger du, tycker du att det är okej att köpa kopior av designmöbler?

/Lotta

Hej Lotta,

Svaret är enkelt. Skulle du byta ut ett glas äkta champagne mot lite Pommac? Knappast va? Visst, det ser ju nästan likadant ut, men det känns inte på långa vägar lika flott och är inte heller lika gott. Du tycker att låg inkomst skulle vara en anledning till att köpa en replika, jag tycker precis tvärtom. För en äkta designmöbel är en investering, och du kan alltid sälja den och få igen pengarna. Köper du en replika däremot, måste du typ betala för att bli av med den.

/Helén

Fråga Helén

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Fråga Helén och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Kopia eller inte kopia – det är frågan”

  1. Tuggbak skriver:

    Nämen vilket jättedåligt svar. Det finns så klart nyanser i detta, men ”låg inkomst” kan om man tänker till lite faktiskt innebära att man aldrig kommer ha råd att köpa designklassiker – särskilt inte om priserna fortsätter stiga för att det anses fult att ha kopior hemma. Den största nackdelen men replikor är faktiskt att kvaliteten inte håller samma klass som i originalen, men den aspekten nämner Helen inte alls i sitt svar. Köp det du har råd med tycker jag – och skäms inte för om det blir en kopia den här gången. Det viktiga är att du trivs med dina möbler. Och Pommac är faktiskt också ett original, absolut ingen champagnekopia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *