Dagens husmorstips: så hackar du lök utan tårar.

Idag ska vi försöka hitta lösningen på ett klassiskt problem, nämligen dessa förbannade tårar som alltid rinner när man ska hacka lök. Det finns faktiskt flera sätt att komma till bukt med detta, så om det ena inte funkar kanonbra så kan du ju alltid testa det andra. Först ut är ett litet youtubeklipp som cirkulerat på sociala medier, som visar hur du kan lösa problemet på ett lite omständigt men väldigt effektivt sätt:

1.

Vill du hellre bara hacka på som du brukar (fast utan tårar då) kan du göra på något av nedanstående sätt.

2. Ha en sockerbit eller knäckebitsskiva mellan tänderna när du hackar. Sockret/brödet suger åt sig det tårframkallande enzymet och du kan hacka med ett leende.

3. Tänd ett stearinljus eller två och ställ bredvid skärbrädan. Ljuslågan drar till sig löksaften och du slipper tårarna (hög mysfaktor får du på köpet). 

4. Värm upp löken. När enzymet värms upp förändras karaktär och irriterar inte dina ögon lika mycket. 

5. Smörj in kniven i olja. När lökens enzymer kommer i kontakt med oljan kapslas de in och du slipper tårar. 

 

Ja, och funkar inte något av ovanstående tips så är det väl bara att ta fram skidglasögonen igen;)

Ha en fin dag, retromanians!

Lök

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Husmorstips och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *