”Måste vi ha kusinens fruktansvärda tavla på väggen?”

I frågespalten ”Fråga Helén” svarar jag på kluriga frågor om hem, inredning och retrosprylar. Välkomna att skicka in frågor till mig på helen.bjurberg@live.se eller ställ dem i kommentarsfältet här nedanför. Men var beredd på att jag inte lindar in svaren i bomull. Här kommer en fråga från Emma:

Hej!

Jag och min man har nyligen gift oss och i bröllopspresent fick vi en fruktansvärt ful tavla som min mans kusin hade målat. Själv vill jag bara slänga tavlan på tippen, men min man hävdar att vi måste hänga upp den på väggen ifall kusinen eller någon annan släkting skulle komma på besök. Hur ska jag få honom att förstå att vi inte kan inreda vårt hem med skräp bara för att inte såra folk?

Emma

Hej Emma,

Jag är inte säker på att du behöver få honom att förstå. Se bara till att bli av med den sketna tavlan! Jag föreslår att du ber en vän göra ett fruktansvärt konstverk till dig, typ en grotesk tavla eller vulgär skulptur i lera, som hen sedan ”ger” till dig. Sätt den på en väl vald plats i ert hem så att din man riktigt kan njuta av den. När han sedan vill att ni tar bort den (är den bara tillräckligt hemsk så kommer han att vilja det, jag lovar) så gör du det. På ett villkor …

Lycka till!

Helén

Fråga Helén

Mer Fråga Helén:

”Så lurar du tonåringen att tycka som du vill!”

”Får svärmor möblera om hos oss?”

”Blondinbella har sällan heller något vettigt att skriva”

Ännu fler frågor här.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Fråga Helén och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till ”Måste vi ha kusinens fruktansvärda tavla på väggen?”

 1. elliniora skriver:

  En tavla är inte bara en tavla när någon ägnat tid, tanke och engagemang till att göra den till en. Det man värderar en present efter är, tror jag, hur mycket man känner för personen som gett den och om man ser kärlek i den. Då kanske helt plötsligt tavlan blir vacker även fast den inte går i färg med möblemanget.

  • Helen Bjurberg skriver:

   Emma kanske helt enkelt inte gillar sin mans kusin …;)

   • elliniora skriver:

    Jag tror man värderar en present efter hur mycket man känner för personen. Emmas man kanske gillar sin kusin.

    • Helen Bjurberg skriver:

     Eller så har han bara lättare än sin fru att stå ut med en hemsk tavla;)

     • elliniora skriver:

      Det är inte lätt att välja present åt någon.
      De flesta, tror jag, tar något tryggt som
      är neutralt och som kan uppskattas pga av att
      det är ”trendigt” eller välkänt dyrt eller
      att man vet exakt vad personen vill ha.
      Att någon istället tar risken att göra något
      personligt för att ge en bit av sig själv istället
      är mer värdefullt. Omtanke och kärlek
      ÄR mer värt än ”fina” eller dyra presenter.
      Det är också tur att vi bara pratar om en tavla här, Det är tyvärr mycket som betraktas som ”fult” idag och det är mycket och många som andra ”störs” av.
      Ett hem samlar minnen, upplevelser och anknytning till familj och vänner. Att kombinera det med stilistisk perfektion låter sig inte göras eftersom människor i ens närhet är olika. Vänner kan man visserligen välja så de passar in men inte familj. Jag tror vi står på varsin sida här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *