7 Ikea-möbler som är värda mer än du tror

Hejda dig, innan du åker till återvinningsstationen med de gamla möblerna i källaren. Kanske har du en Ikea-skatt där utan att du vet om det. På senare år har intresset för somliga av möbeljättens favoriter ökat stort. Och med ett ökande intresse har också värdet skjutit i höjden. Retromania har plockat fram några av de gamla Ikea-klassikerna som du kan tjäna storkovan på!

1. VILBERT

VilbertI början av 90-talet formgav den danska designern Verner Panton stolen Vilbert för IKEA. Eftersom den blev en flopp togs den snart ur sortimentet. Den begränsade upplagan har säkerligen bidragit till att stolen är väldigt eftertraktad idag och priset som ursprungligen låg på 675 kronor 1993 har nu ökat till mellan 3 000–4 000 kronor på landets auktioner. Bild: Bukowskis.

2. ÅKE

Åke1944 ritade Philip Arctander muslingestolen, men eftersom han inte mönsterskyddade sin modell kopierades den snart av flera andra företag. Ikea var bland de företag som inspirerades att rita en egen variant av stolen. Modellen döptes till Åke och kostade 118 kronor i 1954 års katalog. Idag går Muslingestolar för hundratusentals kronor (det engelska auktionshuset Phillips i England fick 1,5 miljoner kronor för ett par!) och även Åke är värd en hel del. Bild: Bukowskis.

3. NATURA

NaturaFåtöljen Natura, med stomme i furu och cognacfärgad läderklädsel, av Karin Mobring, är liksom sin systerfåtölj Amiral två populära designklassiker från IKEA. Fåtöljen Natura kostade 659 kronor när den lanserades 1977. Nu går den för mellan 2 500 – 4 000 kronor på auktion. Bild: Bukowskis.

4. LADOGA

LagodaSideboard Ladoga i jakarandefanér formgavs för IKEA 1967 och är på grund av sin sobra stil en av de IKEA-möbler som är hett eftertraktade på andrahandsmarknaden i dag. Ett Lagoda i gott skick kan gå för uppemot 6 000 kronor på auktion. Bild: Bukowskis.

5. PS-FÅTÖLJ AV MATS THESELIUS 

Mats TheseliusKarmstolarna i rotting från IKEAs PS-kollektion i design av Mats Theselius är inte särskilt gamla men har ändå ökat lavinartat i värde sedan de kom. I fint skick och brickmärkt går den för 2 000 – 4 000 kronor på auktion idag. Bild: Bukowskis.

6. IMPALA

ImpalaImpala-serien med soffa och fåtöljer av Gillis Lundberg, tillverkad av Bröderna Granstrand, Skillingaryd, för IKEA, såldes bara på IKEA under ett år, 1972. Priset för fåtöljen i 1972 års katalog var 455 kronor. Idag går den för mellan 3 000 och 4 000 kronor. Bild: Bukowskis.

7. MOMENT

Moment Bordet Moment finns med tillhörande soffa och hylla och formgavs av Niels Gammelgaard efter inspiration från en kundvagn 1985. Bordet fick designpriset Utmärkt svensk form 1987. Värde på bordet idag är cirka 3 000-4 000 kronor. Bild: Lauritz

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till 7 Ikea-möbler som är värda mer än du tror

 1. Dusan skriver:

  Nja, med tanken på inflation så är de flesta möbler på listan värda idag lika mycket som de var för 30-40 år sen.

 2. MarianneHallin skriver:

  det enda som folk tänker på är pengar sorgligt

 3. Daniel Larsson skriver:

  Köpte en sputnik (ovetandes om design) på Myrorna i Gbg för 50kr för ca. 12år sen. Tröttnade på den och den hamna på återvinningsstationen. Inte visste jag dess värde.. :/ Bordet visade det sig att vi har, även där ovetandes om design och pris.. Men det är toppen, tungt och står stadigt så det gör jag mig inte av med. Pengar är inte allt här i världen 🙂

 4. Torsten skriver:

  även med tanke på inflation så kan man ju säga att dom har hållt sitt värde och av hur mycket kan man nu påstå det? Skulle väl säga att om jag försöker sälja en klädhängare som är 20 år gammal är allt över 100 kr ett jävla bra pris 🙂

 5. Wanja Weinheimer skriver:

  Nja, klådhängaren är snarare 90-tal. IKEAs variant hette Minna och kom kring -93, Karolin Design eller om det var Village hade en som hette Saturnus. Jag har påtalat detta för det auktionshus som säljer den som Borsoni men de väljer att fortsätta attribuera den till honom och kalla den 60-tal. Det finns inga belågg för att Borsoni skulle ha gjort en sådan överhuvudtaget, auktionshuset svarade att man tagit infon från säljares annonser på t.ex. Ebay… Lite synd om folk luras att betala 1500 för något som år relativt nytt och finns i mängder.

  • helbju skriver:

   Hej Wanja! Den informationen jag har kommer från Bukowskis, men kanske är det som du säger, att den inte stämmer. Tack för att du tog dig tid att skriva och berätta! En fin kväll till dig! Bästa hälsningar Helén

 6. Wanja Weinheimer skriver:

  Hej igen! Min förra kommentar blev felstavad både här och där, skrev på mobilen =) Nu har jag i alla fall fått svar från säker källa angående klädsnurran som alltså inte är av Borsani, läs det gärna här: http://wanjasvarjehanda.bloggplatsen.se/2014/09/23/10869999-osvaldo-borsani-har-inte-designat-en-vagghangd-kladhangare-vid-namn-sputnik-svar-fran-tecno/

 7. ilias skriver:

  Värdelösa saker

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *