De 10 mest eftertraktade retroprylarna

Retroprylar är brännheta! De flesta saker som är fina och har några år på nacken går att sälja (och köpa) på andrahandsmarknaden. Men det finns några grejer som står högre i kurs än andra. Här är grejerna som står på nästan alla retronördars önskelista:

RoyalKrona

70-talsljusstake från Royal Krona står högt i kurs och kan kosta från ungefär 150 till över 350 kronor beroende på färg och skick. Bild från Skynda Fynda.

Kold, LauritzKold-burkar från NilsJohan är populära samlarobjekt. Kostar mellan 50 kronor (för de små, vanliga) till 250 kronor (för stora och ovanliga). Denna samling gick för 800 kronor. Bild från Lauritz.

Festivo, designonline

Festivo-ljusstaken av Timo Sarpaneva för Iittala, 1966, är älskade av många. Nytillverkade finns att köpa från 400 kronor för den minsta, upp till 1 000 kronor för den högsta. Gamla går fortfarande att fynda på loppis eller auktion från cirka 50 kronor och uppåt. Bild från Designonline.

Kaj Franck

 

Kaffepanna av Kaj Franck i härligt 70-talsmönster. Kostar mellan 200-350 kronor. Bild från Randiga Tråden. 

Precisensån- IRA

De populära IRA-burkarna från Danmark finns i många olika färger, former och mönster och är populära bland retrosamlare. De kan kosta åtskilliga hundralappar om de är i gott skick. Bild från Precisensån.

Paprika

Många retronördar samlar på vacker keramik från Upsala- Ekeby. Här är golvvasen Paprika av Anna-Lisa Thomson. Den klubbades för 3 000 kronor på auktion. Bild: Bukowskis.

Bumling

Bumlingen av Anders Pehrson för Ateljé Lyktan 1968 är oerhört populär. Den nytillverkas och säljs för från cirka 4 500 kronor, men för ett gammalt, fint exemplar får du betala runt 1 500- 2 000 kronor. Bild från Auktionshuset Kolonn.

Pärlan

Ljuslyktan Pärlan från Reimyre är en gammal populär klassiker. Går fortfarande att fynda för småpengar Bild: Lauritz.

 

Lisa Larson

Lisa Larsons figurer är hett eftertraktade. Kostar från några hundra för de vanligare till åtskilliga tusenlappar för de ovanliga. Bild Bukowskis.

Viola Gråsten 2

Plädar av Viola Gråsten för Tidstrand går för några hundralappar upp emot närmre tusenlappen för exemplar i ovanliga färger och i fint skick. Bild från Auktionshuset Kolonn.

 

 

Listan är baserad utifrån intressekoll på bloggar, Instagramkonton och FB-grupper med retrotema.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *