Har du en guldgruva i källaren?

Den kallas Muslingestolen eller Clam chair efter den rundade musselformen, och är en av de hetaste möblerna på andrahandsmarknaden just nu. Det har länge varit okänt vem som ritat stolen, som därför också kallats The danish mystery chair, så när en okänd formgivare vid namn Martin Olsen från Norge plötsligt blev tillskriven fåtöljens formgivning trodde många att gåtan var löst.

Men ryktet visade sig vara falskt och sökandet efter det rätte formgivaren fortsatte. Och nu äntligen, efter gedigen research av det danska auktionshuset Bruun Rasmussen, tycks det stå klart att det är den danske arkitekten Philip Arctander som står bakom den populära musselstolen.

Arctander ska ha ritat fåtöljen redan år 1944, som ett tävlingsbidrag för den nya möbelaktören NY FORM A/S i Köpenhamn, men eftersom han inte tog patent på sin modell blev den dock snart upplockad av flera möbelföretag i både Norge, Danmark och Sverige.

Ikea var en av de företag som inspirerades av den lilla fåtöljen med de klumpiga fötterna och gjorde sin egen variant av den. Stolen som de kallade för Åke såldes för 118 kronor i 1954-års katalog.

Eftersom fåtöljen producerades i stor mängd av flera olika företag under 50-talet är den långt ifrån ovanlig. Men tanke på det är det lite av en gåta att den ökat så i pris, från några ynka hundralappar på loppis för några år sedan, till hundratusentals kronor (det engelska auktionshuset Phillips i England fick 1,5 miljoner kronor för ett par!) på auktion idag.

Kanske ska du ta en extra titt i källaren och se om det inte står en guldgruva där ändå?

Åke, Ikea

Bild: Ikea

(artikel från Aftonbladet Härligt hemma nr 30, 2014)

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Har du en guldgruva i källaren?

  1. Jösses, det är ju helt enorma pengar för en möbel. Önskar jag hade haft en eller två i källaren…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *