Önskas: finaste pinnsoffan Florida till vrakpris!

Jag håller på att leta efter enkla, vita pinnstolar att ha på altanen på landet. Givetvis tänkte jag att det skulle gå lätt att hitta, men just när jag behöver pinnstolar så ska de tydligen vara svåra att hitta och dessutom kosta skjortan. Så har ni några gamla, slitna hemma som ni vill bli av med (och som inte kostar en förmögenhet) får ni gärna hojta till. Egentligen vore det himla trevligt med en liten Florida-soffa till också. Gärna till vrakpris! Tack på förhand:)

Du som vill ha lite historik kring Florida kan läsa den här lilla texten som var i Härligt hemma häromveckan:

Fina Florida

Den populära soffan kommer från Bröderna Wigells Stolfabrik i småländska Malmbäck, en av Sveriges äldsta och fortfarande verksamma möbelfabriker, med anor från 1868. Där formgavs den av Ebbe Wigell, en av ättlingarna till grundaren Carl-Johan Wigell, år 1952.

Florida är en liten och nätt soffa, endast 135 centimeter lång och 50 centimeter djup, stilren med slanka, enkla linjer. Till soffan finns även tillhörande stol och bord i samma snitt.

Under de första åren som soffan producerades hette den Florett och gjordes i formpressad teakfanér. Men när det mot slutet av 50-talet blev populärt med lackade soffor, började Wigells istället tillverka sina soffor i gedigen björk som de sedan målade. Den nya modellen av soffa döpte de till Florida.

Florett/Florida producerades ända fram till slutet av 70-talet, då de moderna, bastanta furumöblerna hade gjort entré i de svenska hemmen och intresset för de smäckrare möblerna svalnat. Men i slutet av 2012, då trenden svängt tillbaka och retromöblerna blivit heta på nytt var det dags att återuppta tillverkningen igen.

Den som suktar efter en Florida eller en Florett får räkna med att lägga ut mellan 2 000 och 4 000 kronor för ett gammalt exemplar. Ny kostar en Florida-soffa från cirka 5 800 kronor. Att jämföra med de dryga 100 kronor den kostade som ny på 50-talet.

Florida

Den här soffan med tillhörande stolar gick för 3 600 kronor. Själv betalar jag gärna 50-talspriser:) Bild: Bukowskis

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Soffa, Stolar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *