Veckans containerfynd – två Fanett!

På återvinningsstationen i närheten av där vi bor har de ställt upp en arbetsbod där man kan ställa in de grejer som man vill bli av med, men som man egentligen inte tycker passar på sophögen. I ge-bort-boden kan sedan vem som helst gå och plocka saker som de vill ha. Jag tycker att det är en finfin idé! För jag tror att det är lätt hänt annars att felfria saker hamnar på tippen bara för att man inte orkar sätta ut en annons eller ta en tur till någon välgörenhetsbutik. Det är fascinerande vad folk gör sig av med. Jag har hittat flera guldklimpar i ge-bort-boden och i går när vi var förbi och slängde saker och tog en sväng in i boden stod där två Fanett-stolar! De var visserligen ganska slarvigt ommålade, men kommer funka fint som skrivbordsstolar i barnens rum, efter en liten make-over.

 

För den som vill veta mer om Fanett följer här en liten artikel från Härligt hemma om den omtyckta pinnstolen:

Fanett

Den populära Fanett-stolen tillverkades på möbelfabriken Edsbyverken, ett företag som grundades 1899 i Edsbyn i Hälsingland av hantverkaren Lars Fredrik Pettersson. Fabriken gjorde till en början möbler, dörrar och fönster till traktens hus men började 1910 även att producera skidor.

Eftersom det blev så mycket spillvirke över vid skidtillverkningen inleddes i slutet av 30-talet ett försök att återanvända virket och tillverka pinnstolar av det. Försöket lyckades och Edsbyverkens första pinnstol såg dagens ljus. Lennart Karlstorp, som var ansvarig för stolstillverkningen på fabriken, ville utveckla stolen ytterligare och göra en lätt variant. 1949 började han prova att tillverka sitsen i formpressad fanér. Första försöket slutade med att gipsformen exploderade så att hela fabriken dränktes i gipsdamm, men efter en del justeringar föddes den första varianten av den ”fjäderlätta” pinnstolen Fanett.

1955 bjöds den finländske arkitekten och formgivaren Ilmari Tapiovaara in för att rita om pinnstolen. Han ändrade bland annat den rundade ryggen till en mer stilren, rak variant och den modell som vi idag är vana att kalla Fanett var nu född. För sin egen del begick Tapiovaara dock ett stort misstag när han tog en engångssumma för arbetet i stället för en royalty som hade gett honom betydligt mer pengar i fickan.

På 60-talet ritades Fanetten om än en gång om och fick en smalare sits och sju ryggribbor istället för sex. Fanett T 65 kallades den nya, moderna varianten.

Över fem miljoner pinnstolar hann Edsbyverken tillverka innan verksamheten lades ner 1970. Idag tillverkar fabriken möbler för kontor och offentliga miljöer men deras populära pinnstolar finns fortfarande att finna på landets auktionshus, antikbutiker och loppisar. Och tydligen också i ge-bort-bodar-på återvinningscentraler.


FanettBild: Metropol

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker, Stolar och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *