Så lurar du tonåringen att tycka som du vill!

Varannan vecka i Aftonbladet Härligt hemma har jag frågespalten ”Fråga Helén” där jag svarar på era knepiga frågor om hem, inredning och retroprylar. Välkomna att skicka in era frågor till helen.bjurberg@live.se eller ställ dem i kommentarfältet nedan. Men var beredd på att jag inte lindar in svaren i bomull.

Hej Helén!

Vi ska göra om tonårsdotterns rum men hon vill bara ha grejer från Ikea. Själv får jag panik av att ha inredning som alla andra har. Hur ska jag få henne att förstå att det är coolt med sådant som är annorlunda?

Jenny

Kära Jenny,

din dotter håller på att frigöra sig från dig, vilket innebär att vad du än säger kommer hon att tycka tvärtom. Som du säkert förstår betyder det rent krasst att om du säger nej till Ikea så säger hon ja, och om du säger ja till Axel Einar Hjort så säger hon nej. Nu får du själv lista ut hur du ska få henne att tycka som du vill …

Lycka till!

/Helén

Här kan du läsa fler av tidigare publicerade frågor:

”De enda som tjatar om ljust och fräsch är gamla, avdankade komiker”

”Blondinbella har sällan heller något vettigt att skriva”

”Får svärmor möblera om hos oss?”

”Hjälp, barnens pyssel tar över inredningen!”

”Vad ska jag ge min snobbiga kusin?”

”Håll fast vid redaktörens ben och vägra släppa!”

”Vad är fult och vad är snyggt?”

”Vad är viktigast, form eller funktion?”

Fråga Helén

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Fråga Helén och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Så lurar du tonåringen att tycka som du vill!

 1. Josefine Israelsson skriver:

  Eller så låter du din dotter ha de möbler hon vill eftersom att det är hennes rum? Det kommer dessutom stärka henne som person att få göra som hon vill och möblera och se hur man gör och hur HON VILL. Hur ofta kommer du att vara därinne?
  Jag gillar inte heller IKEA 😛 och vill mycket hellre ha möbler från second hand, men vi är alla olika.
  MEN, du kan testa att fråga, hur vill du ha det? Om hon då visar en viss byrå från ikea, så kan du försöka hitta en häftigare byrå som är lite annorlunda och visa henne och fråga ifall det kan vara ett alternativ i stället.

  + tonåringar säger inte automatiskt tvärtom när de frigör sig. Men de vill göra sin röst hörd. Ge henne sin röst och låt henne välja hur hon vill. Det kanske blir fel, men hur ska hon annars utvecklas och bli en egen person?

  • Helen Bjurberg skriver:

   Hej Josefine, och tack för ditt kloka, pedagogiska inlägg i debatten! Jag är övertygad om att den uppskattas. Framförallt av Jennys dotter:)

 2. Stefan Eriksson skriver:

  Otroligt raljerande, nedlåtande och otrevligt råd.
  1. Låt tonåringen välja inreding själv.
  2. Om frågeställaren verkligen får panik av inte ha helt unik (och korkat dyr) inredning så finns det ett bra ord för detta: Hipster.

  • annmari nyzell skriver:

   Vilken trist och egocentrisk mamma 🙂 Låt henne välja nåt från Ikea som hon trivs med. Många människor trivs med enkla lite minimalistiska detaljer kring sig. (Det är människorna som ska synas i ett hem och inte prylarna.) Sen kommer hon ta med sig det när hon flyttar hemifrån, och då kan du inreda som du vill.

   • Helen Bjurberg skriver:

    Tack för din syn på saken, Ann-Mari! Jag är säker på att Jennys dotter tycker att du är mycket klok:)

    • Mimmi Händén skriver:

     Tonåringar väljer samma saker som sina kompisar. Sällan har de en egen stil i kläder, frisyr eller heminredning. Att våga sticka ut lite är det inte många som vågar. Så märker jag att det är bland mina/våra vänners tonåringar

  • Helen Bjurberg skriver:

   Stefan, tack för din kommentar. Så synd att du tyckte mitt råd var raljerande, nedlåtande och otrevlig. Själv har jag inget problem alls med dina råd. Fast jag vill gärna poängtera att unik inredning inte behöver vara detsamma som korkat dyr. Just saying.

 3. LOLOLOL skriver:

  Ska inte barnen få utvecklas till egna individer ” så får du henne att välja som DU vill” ööö WTF! hon ska väl för H-E inte bli en miniversion av sin mamma heller! ARGH! låt henne få ikea möbler så är relationen mellan er båda räddad herregud, idioti på hög nivå! min dotter älskar rosa. givetvis får hon rosa saker och kläder! -.- jag gillar inte rosa men det är JAG och inte min dotter. så enkelt är problem lösta!

  • Helen Bjurberg skriver:

   Kära LOLOLOL, vad du är ARGH! (Och så många moderna förkortningar du kan!)Ta nu ett djupt andetag och räkna till tio. När du gjort det kan du säkert också se att min spalt är av det humoristiska slaget. Alltså inget att bli ARGH över. Så enkelt är problemet löst!

   • Rosie skriver:

    Även om det låter humoristiskt så är det ändå sant, tyvärr så existerar ”lura tonåringen att tycka som du vill” i samhället idag, tyvärr så får vissa barn/tonåringar inte utvecklas till egna individer, vilket är sjukt trist. Ett exempel som kanske är lite off topic, på förskolan säger läraren såhär: ’Barn, välj en färg, blå, röd eller rosa’ ett av barnen kanske vill ha färgen orange? varför får inte han/hon välja färgen orange för? läraren sa ju, välj en färg? Det jag försöker komma fram till är att det är så lätt för vuxna att manipulera barnen och få det som dom själva vill, vilket är sjukt fel, jag menar ett barn ska få vara ett barn och det inkluderar även att få bestämma vissa saker som exempelvis att göra en liten makeover på SITT rum och somsagt så länge hon/han inte tänker sätta dit något olämpligt (IKEA säljer inga direkt olämpliga saker) så borde mamman ge ansvaret till dottern och låta dottern få bestämma.

 4. Rosie skriver:

  Jag som själv är tonåring och precis blivit 17 år känner att den här blogginlägget elr vad det nu än är, är så himla onödig och dumt att lägga ut på aftonbladet, att lura tonåringen?! visst, det kanske inte var så seriöst men tycker att vem det nu än är som la ut detta borde rätta till sina ord lite mer. Bara för att man är vuxen betyder det inte att man har rätt att lura till sina barn till någonting, mamman kan istället sitta och diskutera med dottern om hur hennes rum ska se ut men fortfarande så tycker jag att det är dotterns rum och så länge hon inte tänker sätta dit något olämpligt så tycker jag att mamman borde ”step down” och låta dottern få välja. Var inte så själviska i sådana situationer. En sak vill jag verkligen att alla vuxna därute förstår, att lura sitt barn eller vilken tonåring där ute att göra någonting eller även ljuga för dom, så kommer den personen att märka direkt vad ni håller på med och det kommer även förvärra situationen, man känner sig förnedrad när man vet att vuxna kollar ner på en, I’ve been there done that, jag hade en lärare som sket fullständigt i hur jag trivdes i skolan, jag blev så illa behandlad att jag fick söka hjälp, det kändes som att man var inlåst i en bur och försökte ropa på hjälp och säga till: ’här är jag, ser du mig’… man mår liksom inte bra om man vet att en vuxen eller förälder har en sådan instinkt och lura…

  • Helen Bjurberg skriver:

   Rosie, jag förstår att mitt blogginlägg gjort dig ledsen och det beklagar jag. Jag vill såklart inte på riktigt att vi vuxna ska lura er tonåringar, däremot gillar jag att skämta högt och lågt – och då till exempel om att tvinga på min smak på andra:) En bra sak är att du ändå förstått att mitt inlägg inte var på allvar utan var tänkt vara skämtsamt (vilket många vuxna uppenbarligen inte gjort). Det kommer gå bra för dig!

 5. Segen01 skriver:

  ”Lura tonåringen att tycka som du vill” Mmm, där har vi en bra grund för en lyckad relation till sina barn.
  Man ska inte glömma att din dotter inte kommer att ha samma inredning resten av livet. Hennes smak kommer nog att förändras inom ett par år.
  Missbruka inte ordet panik… jag ber dig. Vad har alla andra för inredning egentligen? Kul iaf att du har så mycket pengar att du kan lägga dom på överprisad hipster crap.

  • Helen Bjurberg skriver:

   Segen01, jag gillar din skämtsamma och smått ironiska ton! En frisk fläkt i den annars arga stämningen här:) Men en liten fråga bara, hur kommer det sig att du sätter ett likamedtecken mellan annorlunda och överprisad hipstercrap?

 6. SEST skriver:

  Är det inte bättre att bara låta dottern välja sin inredning själv? Jag hade just detta problemet när jag växte upp (är omkring 35-års ålder), att mamma skulle inreda mitt rum efter eget tycke och smak, jag fick inte ha vad jag önskade.
  Detta resulterade i en känsla med mindervärdeskomplex, att man inte har rättighet och möjlighet att styra över sitt eget liv och känslor, att man inte får tycka som man vill och att man måste anpassa sig till andra, utan att växa upp till en självständig och självsäker människa.
  Jag kommer aldrig försöka tvinga mina barn att ha samma smak och tycke som jag har, och vet du varför Helén? Jo – för att alla är olika och har inte samma smak och tycke. Min dotter älskar rött och allt skall vara modernt rakt ut i minsta lilla spets, men jag älskar lila och mina saker skall gärna vara äldre, enligt mig går inget upp mot antika dekorationer och ”riktiga” second-hand möbler.
  Men du, jag tänker inte tvinga en självständig person med egna rättigheter att tycka som jag vill, och jag tycker det är vidrigt när personer försöker tvinga till sig något och därtill verka större än någon annan ”för att de har minsann bättre smak”.
  Vill du ha gul, rosa, lila, grön, blå eller röd inredning så får du ha det för mig, eller skall jag bestämma vad du ska få ha? Då börjar vi med att du ska handla på IKEA, och även skaffa ett oljefat som du målar i klargul färg och bygger ett bord av (detta bord skall ersätta ditt köksbord, som du slänger ut).
  Eller vill du själv bestämma över din egen inredning? Okej, men uppmana då inte andra till att de ska bestämma över vad folk får och inte får tycka om, alla har sin egen smak – även du (jag kanske hatar den, men det är ändå du som bestämmer).
  Lever vi inte i en demokrati där alla får tycka vad de vill? Nej – här lever vi i Heléns diktatur, ingen får tycka som de vill eller ha de sakerna de vill – alla måste inreda sitt efter sina föräldrar och Helén! Ingen har rättigheten att bestämma över sitt eget liv!
  Vare hälsad du store diktator, hälsad vare Helén!

  • Helen Bjurberg skriver:

   Hej Sest, kanske beror den otrevliga slutklämmen i ditt inlägg på det mindervärdeskomlex du beskriver i början att du lider av. Vi får anta det, och då är du förlåten. Annars försöker vi ha en trevligare ton här i bloggen föreslår jag:) Jag känner annars att jag måste förklara för dig att mitt blogginlägg är taget ur en frågespalt från tidningen Härligt hemma, där vi brukar skämta och driva med inredningsfrågor. Detta är alltså inget som ska tas på allvar, utan tvärtom skrattas åt. Men känn dig inte tvingad till att skratta, om du inte vill. Det här är ju trots allt inte någon diktatur:)

 7. Aron Nykom skriver:

  För det första vi tonåringar är inga miniatyrer av våra föräldrar och har egna smaker på möbler och färger och som de flesta har ett eget rum som är ens egna och inte sin förälders är det då inte så mycket begärt att man själv bestämmer vad som ska vara där inne? dessutom så är nog ingen så ”tonårig” att man säger ja till något bara för att ens mamma seger nej för trotts allt så har man olika åsikter och smak som inte bara ändras på grund av mamma tycker.

  dum artikel tycker jag, skriv istället om hur man diskuterar med sin tonåring om en bra inredning och ge tips om vad som kan se bra ut men låta beslutet hamna på tonåringen

  ”Exempel”

  jag själv ville ha en röd heltäckningsmatta men mamma var väldigt emot det och nästan sa att jag inte fick men pappa gick emot det och sa att jag måste få bestämma själv för att det är jag som ska bo där och inte hon, det var trots allt jag som ska vara lycklig i mitt rum och inte mamma eller tycker du Helen att det ska vara tvärt om?

  • Helen Bjurberg skriver:

   Hej Aron, och tack för din kommentar! Nu var ju inte det här någon artikel (så trodde du det förstår jag att du tyckte att den var dum;)) utan ett blogginlägg taget från min frågespalt som är tänkt att vara lite skämtsamt. Kanske det inte är din humor, men testa att läsa igen och se om du kan dra på smilbanden:)

 8. Aesthetic skriver:

  Lura tonåringar? Herregud tror ni vuxna verkligen att vi är så dumma? Förresten så bör Jenny låta hennes dotter få möblerna hon vill ha bara priset inte blir så dyrt.

  • Helen Bjurberg skriver:

   Aesthetic, naturligtvis tror vi inte att ni är dumma, men vi tror att ni fattar skämt:)

 9. Maria Österwald skriver:

  Oj ! här var det heta känslor i omlopp minsann 😉 Jag har bytt stil och smak många gånger under mitt liv och gillar både att fynda på Ikea och på loppisar eller på blocket. Jag tycker tjejen ska få inreda rummet som hon vill, det går att göra fantastiska saker även med Ikea möbler och lite färg och fantasi. Mina döttrar har haft svarta väggar med blå lister, rosa väggar med svarta lister mm… För att i nästa stund måla om och få mycket diskretare stil. Dom har målat nästan hela rummet själva och jag tror att det gjort dom både kreativa och orädda. Vi har köpt billigt och målat om och även använt sprayfärger till möblerna mm… Köp billigt och gör om hur många gånger som helst, det är kul med lite förändring

  • Helen Bjurberg skriver:

   Hej Maria, tack för TREVLIGT inlägg i debatten:) Som ditt svar skulle mitt också kunna ha varit, om jag varit seriöst:) Jag håller med dig, mycket kreativt och bra!

 10. 08a skriver:

  ” Hur ska jag få henne att förstå att det är coolt med sådant som är annorlunda?”

  Uppenbarligen har du ju inte förstått det själv då du inte respekterar din dotters annorlunda (än din) smak utan vill få henne att tycka som du.

  • Helen Bjurberg skriver:

   Hej 08a, jag förstår vad du menar även om din jämförelse är aningen långsökt:)

   • 08a skriver:

    Japp 🙂

    Tycker jag hade en poäng. Dottern är inte mamman och vice versa.. Dottern rebellar genom att välja IKEA.

 11. Peter skriver:

  Helen bor ”i ett stort, brunt arkitektritat 70-talshus på Ekerö”
  Det säger inte så mycket. Alla hus måste ritas av
  arkitekt eller någon annan kunnig. Det kräver bygglagen.
  Hur stort är det? Riktigt stort?

  • helbju skriver:

   Haha Peter, vad gnällig du är, har du vaknat på fel sida;)? Ok, jag borde ändra presentationen. Vad sägs om: ”Helen bor i ett bajsbrunt hus från 1971”, funkar det? Ha en bra dag:)!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *