Minns du Ikea-klassikerna?

Med över fyrtio miljoner sålda exemplar världen över är det få svenskar som inte känner till bokhyllan Billy. Men har du lika bra koll på alla de andra klassiska Ikeamöblerna, som Skopan, Duett eller tyget Randig banan?

PE408232Inspirerad av Andy Warhol formgav Inez Svensson tyget Randig banan 1986 för Ikea. Tyget blev en stor succé och kom tillbaka i en tillfällig kollektion i slutet av förra året. Tyget heter nu Avbilda och kostar 69 kronor metern. Foto:Ikea

PE112511Hurtsen Tore var en populär möbel i 70-talets Sverige. Den formgavs av Gillis Lundgren redan 1958 och har ändrat utformning lite under årens lopp. Foto:Ikea

sweden_1983_214-2

1983 kom fönsterlampan Duett av Bent Boysen. Den kostade då 79 kronor. I dag är Duett hett eftertraktad på landets auktioner och du får betala runt 500 kronor för en felfri lampa. Foto:Ikea

PE399405Gillis Lundgrens enkla bokhylla har sålts i ofattbara dryga 40 miljoner exemplar sedan den kom 1979. För första gången på trettio år görs nu den populära bokhyllan om. Ska den nya varianten sälja i lika många ex tro? Foto:Ikea

PE380099Fåtöljen Poäng av formgivaren Nobou Nakamera hette Poem när den först kom på 70-talet. Den finns fortfarande kvar i Ikeas sortiment men har fått nya färger på stomme och dynor sedan premiären 1976. Foto:Ikea

12047-HUSIE 150 [w310 x h320] mm [T-vh]Color Texture Jens FleronKlippan är en av världens mest sålda soffor och har lanserats i närmre åttio olika färger och mönster sedan den kom 1980. Ikea of Sweden är formgivaren som står bakom succésoffan. Foto:Ikea

PE417127Lövet från 1956 sägs vara grunden till Ikeas affärsidé med platta möbelpaket. Idén kom när formgivaren Gillis Lundgren efter en fotografering monterade ihop bordet för att få in det i bilen. Förra året nylanserades det lilla soffbordet, men nu heter det Lövbacken. Foto:Ikea

Skandiform

Soffbordet Lack är en av IKEA:s mest populära produkter, som för första gången såg dagens ljus 1978. Formgivare bakom produkten är IKEA of Sweden. Foto:Ikea

Sweden_1974_96-2

Skopan av Olle Gjerlöv-Knudsen och Torben Lind blev snabbt en succé när den kom 1973. Fåtöljen fanns i färgerna vit, brun och orange med manchester eller bomullsdyna i svart eller randigt. Hela 55 kronor per fåtölj fick man betala då det begav sig. Att jämföra med de 500- 1000 kronor som de går för på Blocket idag. Foto:Ikea

Moment

Soffan Moment formgavs 1985 av Niels Gammelgaard. Stommen är inspirerad av en kundvagn. Senare ritade Gamelgaard även en tillhörande bokhylla och ett bord, som vann designpriset Utmärkt svensk form 1987. Soffan kostade cirka 1500 kronor när den kom 1985, men går nu för 4 000-5 000 kronor på landets auktionssajter. Foto:Ikea

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *