Kolla in slottskapellet där Leonore ska döpas!

Har du sjungit upp och övat på texten till Tryggare kan ingen vara? På söndag är det nämligen dags, då ska lilla sessan Leonore döpas. Dopen går av stapeln i Drottningholms slottskapell, en liten, vacker kyrka som ligger i anslutning till slottet.

I vintras besökte jag det lilla kapellet för första gången på en adventsgudstjänst och blev väldigt förtjust i det. Kapellet ingår visserligen i Ekerö pastoriat men eftersom byggnaden tillhör hovförvaltningen så är det inte tillgänglig för allmänheten på samma sätt som andra kyrkor. Men sista helgen varje månaden firas gudtjänst här och då kan vem som helst spana in den fina 1700-talskyrkan.

För er som inte orkar ta er ut till Drottningholm själva för att kika kan jag berätta att Drottningholms slottskapell är en liten kyrka. 120 personer ryms där står det på Svenska kyrkans hemsida (men på Aftonbladet läste jag att 160 gäster var bjudna till kyrkan så jag undrar var de fyrtio som inte får sittplatser ska ta vägen). Den ritades av Nicodemus Tessin den äldre, men uppfördes av Nicodemus den yngre och invigdes år 1746.

Vi dödliga går in genom entrén som ni ser på bilden nedan, men tydligen ska det finnas en privat ingång även direkt inifrån slottet, som kungafamiljen kan använda. Den leder upp till en balkong i kyrkan där de kan sitta i fred och pilla sig i naveln. Då gör det inte så mycket om de råkar somna. Eller kanske tar en liten cigarrett i smyg. För sådant kan man få lust att göra även när man är av kunglig börd.

Drottninghomsslottskapell 2

Här är utsidan av det vackra slottskapellet.

Drottningholmsslottskapell 1Och så här ser det ut där inne. Jag gissar att adventsljusstaken kommer att bytas ut mot en vacker dopfunt på söndag.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Arkitektur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *