Marimekkos kända blommor fyller 50!

Vi har sett det på allt från förkläden, haklappar och gummistövlar till nappflaskor, handdukar och duschdraperier, textilföretaget Marimekkos mest välkända motiv Unikko som i  år fyller 50 år.

Det var den finländsk textilkonstnär och designern Maija Isola som ritade mönstret för Marimekko 1964. Hon hamnade i textilbranschen via konststudier i Helsingfors mellan åren 1946- 1949 och blev två år senare, 1951, den första designer som anställdes på heltid på det nystartade Marimekko.

Som konstnär var Isola lekfull och vågad med en förkärlek till starka färger och tydliga linjer. Hon var en trendsättare som inspirerades av naturen och de olika kulturer hon kom i kontakt med under sina många resor. Isolas känsla och talang bidrog till att Marimekko under 60-talet växte från ett litet, okänt textilföretag till ett världsomfattande varumärke för design. Sitt stora genombrott fick Marimekko när den amerikanska presidenthustrun och stilikonen Jackie Kennedy började bära kläder med Isolas mönster.

Under sin livstid skapade Maija Isola över 500 mönster. Men det är framför allt vallmomönstret Unikko som kommit att förknippas med hennes namn likväl som med hela varumärket Marimekko.

Men ironiskt nog är mönstret som blivit Marimekkos signum egentligen resultatet av en revolt. Det var 1964, när företaget utannonserade att de framöver tänkte slopa alla blommönster ur sina kollektioner, som Isola slog bakut och i ren protest ritade detta storblommiga mönster, ett mönster som kommit att bli Marimekkos mest populära och lönsamma design.

UnikkoMaija Isola

Bilder: Marimekko

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Designklassiker och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *