Hemgjord yoghurt – enkelt, nyttigt och gott!

Ni som följt mig ett tag här och på Instagram har kanske märkt att jag inte bara gillar gamla prylar och möbler utan också gamla husmorsknep och huskurer. Ytterligare en gammal sak jag gillar är recept. Förr gjorde man ju mycket mer mat från grunden och det tror jag inte bara är nyttigt utan faktiskt livsviktigt. Jag tror att halvfabrikat och helfabrikat är grunden till mycket ohälsa i vårt moderna samhälle. Men hur ska man hinna med att laga mat från grunden, suckar ni nu? Ja, tro mig, jag vet att de flestas vardag, liksom vår, verkligen inte bjuder på några extra minuter men jag tror på fullaste allvar inte att det behöver ta särskilt mycket mer tid.

Vår familj har levt mycket mer osunt än vi gör idag med en hel del snabbmakaroner och färdiga köttbullar, men sedan vår mellanson diagnostiserades med mjölkproteinallergi fick vi lära oss att tänka om. Nuförtiden äter vi mer ”ren” mat allihop och vi mår så mycket bättre. Jag försöker att så mycket som möjligt leva efter principen ”mat ska ha så lite som möjligt med människor att göra”, d.v.s. ju mer naturlig och ju mindre processad den är desto bättre. I vårt fall har det till exempel visat sig att vår son tål mjölk som kommer direkt från kossan, men inte den som blivit pastöriserad.

Förra helgen kunde jag ta ytterligare ett steg mot naturligare mat när jag köpte en yoghurtmaskin för en tia på loppis! Det visade sig vara en fantastisk liten maskin! Man häller bara i lite, lite bakteriekultur (finns att köpa på apoteket tydligen, men vi använder en skvätt naturell, ekologisk yoghurt) sedan fyller man på med bär och till sist vanlig mjölk upp till kanten. Sedan värms blandningen upp till 40 grader i maskinen och får stå så under 12-24 timmar. När man tar ut den har det blivit en krämig, smarrig, gudomligt god yoghurt. Jag sötar den sedan med lite honung och har eventuellt lite extra bär och nötter/mandlar på.

Jag rekommenderar verkligen alla att skaffa sig en egen yoghurtmaskin (det finns nytillverkade för några hundringar). Alternativt har jag sett på nätet att man kan göra sin egen yoghurt superenkelt i ugnen eller en termos. Googla runt lite så kommer du säkert hitta ett bra recept som passar just dig.

Lycka till och smaklig frukost!

Yoghurt

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Hemma hos oss och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *