Retroväxternas återkomst – 12 krukväxter från förr som trendar igen

Visst minns du farmors Saint Paulia bakom skira gardiner på landet eller mammas svärmorstunga i den murriga mexitegelvillan. Det känns länge sedan nu, men i takt med att nya generationer sätter bo kommer de gamla krukväxtklassikerna tillbaka igen. Idag bjuder Retromania på en skön och grön nostalgiresa bland 50-, 60-, 70- och 80-talets hetaste krukväxter – de som samtidigt blivit de nya, heta trendplantorna att pryda fönstren med!

MonsteraMonstera – en klassiker som hängde med från 50-talet ända fram till 80-talet. Stor, rolig växt med massor av attityd. Foto: Blomsterlandet.

BenjaminfikusBenjaminfikus – en lättskött växt vars popularitet peakade på 80-talet. Frodig och stor funkar den utmärkt i ett hörn eller som rumsavdelare. Foto: Plantagen.

prickbladPrickblad – dekorativ, praktfull men också giftig växt som hängt med länge, men tappat i popularitet i takt med att säkerhetstänket ökat i det moderna Sverige. Så länge du håller ungar och katter borta från den en ljuvlig växt att pryda hemmet med. Bild: Plantagen

Saint PauliaSaint Paulia – en näpen och rar liten blomma som funnits i våra hem sedan början av 1900-talet, men som dalat i popularitet sedan slutet av 90-talet, men tack vara sin tantvarningsstämpel är på väg tillbaka igen. Bild: Plantagen.

SvärmorstungaSvärmorstunga – en klassiker som prytt våra fönster och blomsterbord främst under 50-, 60-, och 70-talet. Robust, ståtlig och oerhört lättskött. Bild: Interflora.

FredskallaFredskalla – läcker blomma som peakade under 80-talets romantiska inredningsstil.  Passar bra till glasbord, pastellfärgad skinnsoffa och kristallkrona. Bild: Plantagen.

BegoniaBegonia – rar blomväxt som var enormt populär under 50-och 60-talet. Praktfull, färgstark och relativt lättskött. Passar bra istället för eller tillsammans med retroblomman Novemberkaktus. Bild: Plantagen.

ampelliljaAmpellilja – hade precis som Monsteran och Svärmorstungan sin bästa tid på 70-talet. Härligt spretig och lättskött. Bild: Plantagen.

OrmbunkeOrmbunke – ljuvlig djungelväxt som hade sin storhetstid under 70-och 80-talet tillsammans med Ampelliljan och Prickbladet. Livar med lätthet upp den tråkigaste och kalaste hörna. Bild: Plantagen.

Paradisträd

 

Paradisträd – klassiker som främst prytt vår fönster under 50- och 60-talet. Rar och försiktig blomma som med fördel planteras i ett ytterfoder från Uppsala Ekeby. Passar bra tillsammans med retroväxten Elefantöra. Bild: Interflora.

PelargonPelargon –  Charmig tantblomma som var som mest populär under 50-talet. Ganska svårskött, men väldoftande, söt och oerhört trendig. Bild: Plantagen.

PalmYuccapalm – skojig 80-tals växt vars popularitet exploderade med 80-talets glamperiod och Miami Vice. Piffar lätt upp ditt hem och ger det en exotisk touche. Bild: Plantagen.

Bilder:Plantagen, Blomsterlandet, Interflora

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Retroväxter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *