Smygtitta på utställningen om Stig Lindberg

Just nu pågår en spännande utställning av Stig Lindbergs alster i centrala Umeå. För oss som inte har möjlighet att åka dit bjuder Anna Hammarström som driver bloggen Ljuva 50-tal på bakgrunden till utställningen och några inspirerande bilder från vernissaget. Det är inte utan att man blir sugen på att hoppa på tåget upp till norr.

Revisionsbyrån Deloittes kontor, på Kungsgatan 80 i Umeå, var en gång i tiden Stadsbibliotek. 1962 sattes den stora väggreliefen Folkvisan av Stig Lindberg upp i biblioteket. Där och då kunde alla titta på den men när biblioteket flyttade blev konstverket kvar i privata lokaler. Under maj 2014, Umeås kulturhuvudstadsår, öppnar Deloitte sitt kontor och bjuder in allmänheten att titta på Folkvisan och på många andra av Stig Lindbergs alster. Här finns originalskisser, illustrationer, porslin, fajanser, plast, emaljer, textilier m.m. som lånats ut av samlare och av Stickans egna släktingar. 

Utställningen öppnade för allmänheten igår, 8 maj, och är öppen måndag, tisdag, torsdag och fredag kl. 9-15 fram till den 23 maj.

 

7Textilbonad Marionetterna från NK:s textilkammare. Foto: Anna Hammarström

24Pappersmuggar från 2000-talet med Lindbergmotiv. Foto: Anna Hammarström

29Fina koppen Pynta. Foto: Anna Hammarström

16Kannan Spektralöv (bara nyproducerat heter dekoren Fallande löv). Foto: Anna Hammarström

11Unik vas från början av 50-talet. Foto: Anna Hammarström

8Stengodsserien Domino. Foto: Anna Hammarström

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *